Een weerballon.
Foto: StormGeo

De European Space Education Resource Office (ESERO), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en het St‐Pieterscollege van Jette organiseren samen een educatief wetenschappelijk project waarbij we de grenzen van de ruimte gaan verkennen. De ruimte lijkt heel ver weg, maar dat is ze niet. Het Internationaal Ruimtestation ISS draait rond de Aarde op een hoogte van 400km, en de ruimte begint officieel al op 100km hoogte. Met de bestaande technologie kan je de ruimte enkel bereiken met raketten, wat een dure en moeilijke klus is. Maar met een stratosfeerballon oftewel weerballon kan je wel zonder grote kosten tot 30km hoog geraken. Dat lijkt niet veel, maar je raakt dan toch al aan de grenzen van de ruimte. Kijk maar naar de foto (links) die genomen is op deze hoogte: de hemel is bijna zwart, de Aarde is helderblauw en als je goed naar de horizon kijkt, dan zie je dat die lichtjes gebogen is. Je begint de bolvorm van de Aarde al te zien!

Eind april 2011 zullen ESERO en het St‐Pieterscollege Jette vanop het domein van het KMI te Ukkel een stratosfeerballon naar een hoogte van 30km laten vliegen met een lading van ongeveer anderhalve kilo. Het grootste deel van deze lading wordt ter beschikking gesteld voor proefjes van leerlingen basis‐ en secundair onderwijs. Wij nodigen dan ook alle leerlingen en leerkrachten basis‐ en secundair onderwijs uit om een voorstel in te dienen voor een wetenschappelijk, technologisch of creatief experiment om mee te sturen naar de grens van de ruimte. Een jury onder voorzitterschap van onze eerste Belgische astronaut, Dirk Frimout, zal begin Februari een selectie maken uit de ingediende voorstellen, en de geselecteerde teams zullen worden uitgenodigd om in April naar het KMI in Ukkel te komen om hun experiment toe te voegen aan de lading van de stratosfeerballon en de lancering en vlucht van de ballon mee te maken. Meer informatie over het project, alsook het wedstrijdreglement en het inschrijvingsformulier vind je op http://www.planetarium.be/weerballon. Ook als je wat inspiratie nodig hebt voor mogelijke experimenten, kan je terecht op deze website. Laat je fantasie de vrije loop, maar bedenk wel dat je wat je voorstelt ook zelf moet kunnen maken met je team!

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens