ESA organiseert het Living Planet Symposium, ‘s werelds grootste conferentie over aardobservatie, zodat iedereen van wetenschappers kan leren over recente milieu-ontdekkingen en de nieuwste feiten over klimaatverandering. Mis deze kans niet! Het event zal plaatsvinden tussen 13 en 17 mei in het Milan Convention Centre in Italië. Het symposium biedt een unieke kans om direct te praten met enkele van de voornaamste wetenschappers op het gebied van Aardwetenschappen en te leren hoe state-of-the-art satellieten en nieuwe meettechnieken vanuit de ruimte poolshoogte nemen van onze planeet.
Op woensdag 10 april 2019 het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO. Nieuwe aanwijzingen van de impact van de recente planeetomvattende stofstorm op water in de atmosfeer, waaronder de eerste verticale metingen van halfzwaar water op Mars, en een verrassend gebrek aan methaan, behoren tot de wetenschappelijke hoogtepunten van TGO’s eerste jaar rond Mars. Hoofdonderzoeker van het NOMAD-instrument, Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is opgetogen met de resultaten.
“New Space” is de zoektocht naar innovatie en geïntegreerde applicaties, nieuwe bedrijfsmodellen en wereldwijde uitdagingen: na de inhuldiging van Galaxia, ESA’s nieuwe training en kennisfaciliteit in België, zal ESA’s Educatieprogramma nog meer mogelijkheden hebben om deze kwesties aan te pakken. Galaxia, een onderdeel van ESA’s European Space Security and Education Centre (ESEC), is gespecialiseerd in innovatieve opleidings- en kennisprogramma’s voor leraren en universitaire studenten afkomstig uit ESA-lidstaten en biedt theoriecursussen en praktische opleidingen aan.
Op 26 november 2018 komt NASA's InSight-missie aan de oppervlakte van Mars voor een tweejarige missie. De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) is de eerste missie gewijd aan het bestuderen van de diepe binnenste van Mars. Geen rover deze keer: een platform volstaat, met geïntegreerde robotarm die na de landing twee instrumenten op het oppervlak zal plaatsen. Een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is nauw betrokken bij dit project.
ESA en Verhaert versterken hun samenwerking met een nieuw initiatief: ESA Space Solutions Belgium. Om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen bundelen ze hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie. Verhaert, imec.istart en Galaxia Space Innovation bundelen hun activiteiten om de ruimtevaart en andere sectoren dichterbij elkaar te brengen. ESA Space Solutions Belgium maakt de brug tussen technologietransfer en business incubatie. Hiermee worden innovaties op een interessante manier gevoed en in de markt gezet.
ESA daagt burgerwetenschappers uit om de beelden gemaakt door de aardobservatie-minisatelliet Proba-V scherper te maken (te ‘upscalen’) met de nieuwste AI- en beeldverwerkingstechnieken. Proba-V is een in België gebouwde mini-satelliet van ESA die om de twee dagen de vegetatie over de hele planeet in kaart brengt. Upscaling is een concept bekend van moderne HD- of 4K-televisies, die beeldverwerking toepassen om beelden met een standaard, lage resolutie er scherper te doen uitzien wanneer ze op hoge-resolutie-schermen getoond worden.
Op 31 augustus 2018 stelde de Europese Commissie voor om de uursverandering af te schaffen. België en haar buren moeten in 2019 kiezen of ze permanent in winteruur of zomeruur zullen blijven. De Koninklijke Sterrenwacht van België stelt hiervoor enkele documenten en astronomische gegevens ter beschikking om zich te informeren en een idee te vormen over deze keuze.
Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 opent de Pool Ruimte in Ukkel (de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Meteorologisch Instituut en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) zijn deuren. Het programma omvat activiteiten voor jong en oud. Bezoek de telescopen, het klimaatcentrum of het virtueel weerbureau, volg één van de vele thematische voordrachten, laat je verwonderen door het ontstaan van aurora in een donkere kamer, en kom alles te weten over de studie van de Aarde, planeten, manen en kometen, van ons eigen zonnestelsel tot ver daarbuiten in het heelal. Onze wetenschappers staan u graag te woord aan de verschillende infostands en animeren ook workshops en live wetenschappelijke experimenten. Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten voorzien. Kortom: kom genieten van een dagje ruimte op aarde!
“Kies een job waar je van houdt en je zal geen dag in je leven moeten werken,” gaat het gezegde. De ruimtevaartsector is daarvoor een ideale keuze, maar daar zijn nog te weinig mensen zich van bewust. Daarom wordt voor de eerste keer in België een groots evenement georganiseerd voor studenten en “young professionals” die geïnteresseerd zijn in een carrière in de ruimtevaartsector. ‘Switch to Space’ vindt plaats op 8 oktober in het Egmontpaleis te Brussel. Meer dan 50 sprekers, waaronder de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne en diverse betrokkenen uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië, zullen er de talrijke tewerkstellingsmogelijkheden in de sector presenteren.
Op zondag 1 juli 2018 organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) de Zonnekijkdag. Die dag kan men op meer dan 22 plaatsen in Vlaanderen terecht om naar onze ster, de zon, te kijken. De bezoekers worden tijdens dit evenement uitgebreid geïnformeerd en kunnen er op een veilige manier naar onze zon kijken met telescopen.