Op zaterdag 6 juni 2015 van 10 tot 16 uur, opent het von Karman Instituut voor stromingsdynamica (VKI) zijn deuren om iedereen kennis te laten maken met het ruimtevaartuig IXV (Intermediate eXperimental Vehicle). Qinetiq Space en Sabca, de twee andere Belgische partners van deze missie, zullen ook hun activiteiten voorstellen.
Drie onderzoekers van de KU Leuven organiseren een zogeheten “Social Media Flashmob” op donderdag 4 juni 2015 om hun ruimtevaartonderzoek te steunen. Ze roepen mensen overal ter wereld op om op hetzelfde moment, hetzelfde bericht te sturen. Hiermee willen ze het onderzoek aan hun universiteit steunen.
Op 23 en 24 april 2015 onderging de Belgische PICASSO satelliet een Preliminary Design Review (PDR) in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). De twee instrumenten en het satellietplatform werden na een intense review positief beoordeeld waardoor het project nu zijn volgende fase kan ingaan.
Op donderdag 23 april 2015 kregen een 100-tal Belgische jongeren tussen 12 en 14 jaar de kans om samen met Zweedse en Griekse schoolkinderen vragen te stellen aan astronaute Samantha Cristoforetti die momenteel leeft en werkt aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De rechtstreekse videoverbinding met het ISS vond plaats vanuit de turbinehal van de voormalige onderzoeksreactor BR3 van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol.
In het weekend van 5 en 6 september 2015 vindt het unieke SpaceUp evenement in België plaats. Het concept van dit evenement is gebaseerd op het ‘unconference’ principe waarin iedereen een belangrijke rol kan spelen met als centraal thema 'ruimtevaart'. Dit houdt in dat SpaceUp Belgium jouw ruimtevaart conferentie is. De deelnemers bepalen namelijk zelf het programma door presentaties of demo's te geven en deel te nemen aan discussies over ruimtevaart en aanverwanten.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke sleept opnieuw een nieuw belangrijk contract van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de wacht. Zo zal het bedrijf de volgende jaren de computer en elektronica ontwikkelen voor de ambitieuze Europese Proba-3 ruimtemissie.
In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.
Terwijl duizenden mensen in Europa op 20 maart 2015 genoten van een zonsverduistering werd deze eclips ook uitvoerig geobserveerd vanuit de ruimte. Zo gebruikten wetenschappers twee kleine Europese satellieten die in België werden gebouwd om deze zonsverduistering te bestuderen.
Momenteel waait er doorheen België een heuse 'eclipsgekte'. Vrijwel alle verkopers en leveranciers van eclipsbrilletjes zitten door hun voorraad heen en op tal van plaatsen plant men waarnemingsactiviteiten om de eclips zo goed mogelijk te tonen aan het grote publiek. Ook voor Belgische wetenschappers is deze gedeeltelijke zonsverduistering een unieke gelegenheid om onze ster te bestuderen.
Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er een totale zonsverduistering plaats die in de Benelux te zien zal zijn als een mooie gedeeltelijke eclips. Zo zullen we vanuit België tussen 09u26 en 11u45 uur de Maan gedeeltelijk voor de Zon zien schuiven. Het maximum van deze verduistering vindt plaats omstreeks 10u40. Op dat moment zal ongeveer 83% van de diameter van onze ster bedekt zijn. Ontdek via dit artikel waar je de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart kan waarnemen en waar je eclipsbrilletjes kan kopen.