Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde op donderdag 29 oktober een verbazingwekkende ontdekking: het ruimtetuig Rosetta van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA heeft – voor het eerst – de aanwezigheid ontdekt van zuurstofgas (O2) in de atmosfeer van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Meer nog, zuurstofgas blijkt één van de belangrijkste bestanddelen te zijn en tot 10% van de komeetatmosfeer uit te maken.
Coralie Neiner, astronome bij het Observatoire de Paris (LESIA/CNRS/UPMC/Université Paris Diderot) en Patricia Lampens, astronome bij de Koninklijke Sterrenwacht van België ontdekten de allereerste magnetische delta Scuti ster, dankzij spectropolarimetrische metingen bekomen met de telescoop CHFT op Hawaii. De delta Scuti sterren zijn trillende sterren waarvan sommige variaties vertonen die wijzen op een andere soort van trillingen.
Andreas Mogensen, de eerste Deense astronaut, is net teruggekeerd van een succesvolle 10 daagse missie genaamd “IRISS”. Gedurende zijn verblijf aan boord het internationaal ruimtestation ISS heeft Andreas Mogensen verschillende wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties uitgevoerd. Het Belgische bedrijf Space Applications Services is in vele opzichten betrokken geweest met de voorbereiding en uitvoering van deze missie.
De in België gebouwde microsatelliet Proba-2 heeft op 13 september 2015 vanuit de ruimte maar liefst drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. De gedeeltelijke eclips was op Aarde eveneens zichtbaar vanuit zuidelijk Afrika, de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica. Deze zonsverduistering was nergens op Aarde totaal.
Op woensdag 2 september 2015 zijn drie ruimtevaarders vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd en werd met een bijhorende Sojoez draagraket enkele minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aan boord van de Sojoez TMA-18M bevonden zich Sergey Volkov, Aidyn Aimbetov en de eerste Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen. België speelt een niet onbelangrijk rol in de tiendaagse ruimtemissie van Andreas Mogensen.
Om de toekomstige ExoMars-missie voor te bereiden, zal een consortium van zeven Europese onderzoeksinstituten, gecoördineerd door het Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC) nieuwe technieken ontwikkelen om de gegevens van bestaande Marsmissies te analyseren. Het project kreeg de naam UPWARDS en heeft met het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), internationaal erkend voor zijn expertise in de observatie en modellering van planeetatmosferen, een heel waardevolle partner aan boord.
Het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space uit Hoboken heeft een contract binnengehaald voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie Electrical Ground Support Equipment (EGSE) dat zal gebruikt worden voor het testen van de European Service Module (ESM) van de nieuwe Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Het contract zou een waarde hebben van ongeveer negen miljoen euro.
Van 18 juli tot 8 november 2015 komt Gateway to SPACE: The Exhibition naar Brussel. Belgium in Space ging op bezoek naar deze expositie en ontdekte er een prachtige, interactieve tentoonstelling over één van de meest fascinerende thema’s van deze tijd: de ontdekking van het heelal. Dankzij de indrukwekkende collectie van satellieten, ruimtepakken en raketten beleeft iedereen het ruimteavontuur van de 20e eeuw van dichtbij en worden de bezoekers meegenomen op een reis doorheen de verkenning van de ruimte.
Van 18 juli tot 8 november 2015 komt Gateway to SPACE: The Exhibition naar Brussel. Ontdek een interactieve tentoonstelling over een van de meest fascinerende thema’s van deze tijd: de ontdekking van het heelal. Dankzij de indrukwekkende collectie van satellieten, ruimtepakken en raketten beleeft u het ruimteavontuur van de 20e eeuw van dichtbij en wordt u de toekomst in gelanceerd.
Sinds de oprichting op 25 november 1964 doet het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aëronomie. Dit is de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte. Om de belangrijkste gebeurtenissen van het BIRA extra in de kijker te zetten, werd het boek "50 years of research at the Belgian Institute for Space Aeronomy" uitgebracht.