Integratie van de drie cubesats in hun 'deployer'
Foto: ESA

De kleine Belgische satelliet, genaamd OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de Université de Liège, zal op 22 april 2016 in de ruimte gebracht worden. Het 'Fly Your Satellite' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar de satelliet deel van uitmaakt, is zijn laatste fase ingegaan waardoor OUFTI-1 nu kaar is om verscheept te worden naar de Kourou lanceerbasis in Zuid-Amerika.

Op 14 en 15 maart 2016 werd OUFTI-1, samen met twee andere cubesats, in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Nederland in zijn zogeheten 'deployer' bevestigd. De integratie van de kleine satellieten in de 'deployer' was een belangrijke stap richting lancering aangezien dit onderdeel de kleine satellieten bij zich houdt tijdens de lancering en de cubesats op het juiste moment moet uitzetten in een baan om de Aarde. De integratie zelf werd uitgevoerd door de studenten betrokken bij dit project en onder toezicht van hun professoren en ESA-technici. Nu de drie cubesats zich in hun deployer bevinden, worden ze weldra overgebracht naar de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Daar zullen de drie studentensatellieten in de ruimte gebracht worden met behulp van een Russische Sojoez draagraket die tijdens deze missie ook de Europese Sentinel 1B aardobservatiesatelliet zal lanceren. De studenten die deze cubesats hebben ontwikkeld, zullen eveneens afreizen naar Kourou zodat ze de integratie met de draagraket en de lancering zelf kunnen bijwonen. De twee andere cubesats die met OUFTI-1 de ruimte zullen ingebracht worden, werden eveneens door studenten ontwikkeld en zijn e-st@r-II van het Italiaanse Polytechnic of Turin en de Deense AAUSAT4 van de University of Aalborg.

OUFTI staat voor ‘Orbital Utility For Telecommunication Innovation’ en is een zogeheten 'CubeSat' van één kilogram die ontwikkeld werd door ongeveer vijftig studenten en tien docenten van de Université de Liège (Ulg). CubeSats zien eruit als een kubus met zijden van tien centimeter en wegen slechts één kilogram. Ondanks hun kleine omvang bieden nanosatellieten als cubesats heel wat mogelijkheden op technologisch vlak en kunnen zij wetenschappelijk onderzoek verrichten. Door het feit dat CubeSats zeer klein en licht zijn, en toch heel wat mogelijkheden bieden, zijn zij zeer geliefd bij universiteiten, bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Ze kunnen vanuit een universiteit of door radioamateurs gevolgd worden en zijn ideaal om onder andere studenten vertrouwd te maken met de ontwikkeling, het testen en het uitbaten van een echte satelliet en de bijbehorende grondinfrastructuur. Deze Belgische CubeSat werd specifiek ontwikkeld om het D-STAR digitale communicatieprotocol te demonstreren en hoogwaardige zonnecellen te testen. De belangrijkste innovatie bij OUFTI-1 is het gebruik van het communicatieprotocol Digital Smart Technologies for Amateur Radio (D-STAR). Dit systeem voor radioamateurs werd in het begin van deze eeuw ontwikkeld en maakt gebruik van digitale communicatie. Daardoor is de kwaliteit van de ontvangen signalen beter dan bij analoge signalen. Er is met dit systeem ook een simultane transmissie mogelijk van stemgeluiden en data (zoals gps-gegevens en computerbestanden), een volledige routing over het internet en de mogelijkheid tot wereldwijde roaming. Ook bij rampen of in afgelegen streken kan D-STAR zorgen voor meer efficiënte communicatie. Het protocol werd onder andere gebruikt toen de orkaan Katrina New Orleans teisterde. OUFTI-1 moet uiteindelijk voor een wereldprimeur zorgen door D-STAR via satelliet mogelijk te maken. Naast de vele studenten en docenten van de Waalse Université de Liège werkten aan de ontwikkeling van deze Belgische CubeSat ook de bedrijven Thales Alenia Space Belgium, Spacebel, LMS Samtech, Deltatec, V2i en het Centre Spatial de Liège (CSL) mee. Doordat OUFTI-1 gefinancierd en ontwikkeld werd door België is dit officieel de eerste Belgische satelliet. Andere satellieten, zoals Proba-V, werden ook in België gebouwd maar maken deel uit van een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

OUFTI-1De drie cubesat teams uit het Fly Your Satellite project bij hun kleine ruimtetuigjes - Foto: ESA

Bron: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens