Foto: ESA/Aerospacelab

Op vrijdag 8 oktober 2023 is de PROBA-V Cubesat Companion (PVCC) succesvol van op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De in België gebouwde PVCC satelliet is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA), geïnitieerd door VITO, om ruimtevaarttechnologie sneller en beter in te zetten om de toestand van onze aarde op te volgen.

De PROBA-V CubeSat Companion (PVCC) is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA). De missie is geïnitieerd door VITO Remote Sensing om de camera, oorspronkelijk ontworpen voor de PROBA-V satelliet, te testen op een zeer kleine satelliet (cubesat) en te vergelijken met de resultaten van de oorspronkelijke PROBA-V satelliet. PROBA-V is 10 jaar na zijn lancering nog steeds in goede staat maar levert geen beelden meer voor operationele diensten. Door een gekende en hoogwaardige camera te gebruiken op een kleiner platform, kunnen we de satellietbeelden vergelijken en toekomstige aardobservatiegegevens verbeteren.

Impact klimaatverandering

PVCC maakt deel uit van een reeks demonstratieprojecten om ruimtevaarttechnologie toegankelijk te maken. De beelden zullen gebruikt worden om de toestand van onze aarde op te volgen en de impact van klimaatverandering te analyseren. PVCC draagt bij aan de missie van ESA om onze planeet in synergie met de Sentinel-satellieten continu te monitoren. Zo kunnen we waardevolle ecosystemen in kaart brengen en beter inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. VITO Remote Sensing heeft meer dan 25 jaar ervaring in het verwerken van aardobservatiegegevens (satelliet-, lucht-, en dronebeelden) en het ontwikkelen van beeldverwerkingssystemen om de toestand van onze aarde op te volgen. Terwijl initiatieven zoals SPOT-Vegetation en PROBA-V de weg hebben gebaand voor globale vegetatiemonitoring, is het nu tijd om deze ruimtetechnologie betaalbaarder en toegankelijker te maken. Dit is cruciaal om een balans te creëren tussen onze economische, ecologische en sociale verantwoordelijkheden. Met missies zoals PVCC zetten we een belangrijke stap in de goede richting. PVCC is immers even accuraat, maar goedkoper en eenvoudiger dan PROBA-V.

Met dit project wil VITO koploper blijven op vlak van het aanleveren van hoogwaardige aardobservatiegegevens en -diensten ter ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, milieumonitoring en besluitvorming in verschillende domeinen. PVCC zal worden gebruikt om onze beeldverwerkingsketens en kalibratie-expertise verder te verbeteren.

PVCC werd gelanceerd met een Vega-raket. Deze missie, die de naam VV23 kreeg, lanceerde meerdere instrumenten/payloads/satellieten/cubesats. PVCC wordt beheerd door een consortium onder leiding van Aerospacelab (leverancier van het platform) met partners OIP (verantwoordelijk voor het leveren van de camera), de Swedish Space Corporation (uitbater van de antenne voor het ontvangen van de data) en VITO Remote Sensing (verantwoordelijk voor de verwerking en kwaliteit van de beelden). De ESA-missie wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Over PVCC

PROBA-V Cubesat Companion (PVCC) is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) om ruimtevaarttechnologie sneller en toegankelijker te maken en nog meer in te zetten op het aanleveren van betaalbare en hoogwaardige aardobservatiediensten.

Foto: Aerospacelab

Over VITO Remote Sensing

VITO is een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en adviescentrum in cleantech en duurzame ontwikkeling. VITO biedt bedrijven en beleidsmakers kennis en technologische innovaties aan die de transitie naar een duurzamere samenleving faciliteren. Dit doen we op het vlak van energie, chemie, materialen, gezondheidstechnologie en landgebruik. Zo helpen we oplossingen te bieden voor de enorme uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd tijdens de transitie naar een duurzamere omgeving. VITO Remote Sensing is internationaal een koploper in het verwerken van diverse aardobservatiedata. Met behulp van innovatieve beeldverwerkingstechnieken (AI, deep learning, etc.) kan VITO Remote Sensing waardevolle en objectieve informatie leveren, evenals operationele platformen en diensten waarmee onze nationale en internationale eindgebruikers sneller en effectiever kunnen handelen inzake landbouw, klimaat, milieu, waterkwaliteit, infrastructuur en veiligheid.

Bron: VITO

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens