Logo Thales Alenia Space

Het Belgische bedrijf Thales Alenia Space ETCA, dat gevestigd is in het Waalse Mont-Sur-Marchienne, zal elektronische onderdelen bouwen voor de volgende generatie Amerikaanse Globalstar communicatiesatellieten. In totaal zal het toekomstige netwerk bestaan uit 48 nieuwe Globalstar kunstmanen die elk een gewicht hebben van ongeveer 700 kilogram en vanaf 2009 zullen deze gelanceerd worden van op de Baikonur lanceerbasis door middel van Russische Soyuz raketten.

Voor de Belgische vestiging van Thales Alenia Space is dit het tweede grootste contract ooit en in totaal betekent dit project 125.000 uren aan werk. Globalstar is een Amerikaanse satellietoperator die stem en data applicaties levert voor zowel industriële als ook private gebruikers en deze satellieten bevinden zich allemaal in een lage baan om de aarde. Thales Alenia Space ETCA zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en bouw van de zogenaamde Power Conditioning & Distribution Units (PCDU’s) die de energie, die afkomstig is van de batterijen en de zonnepanelen, moet leveren aan alle elektronische onderdelen. Maandelijks zullen tot vier van deze PCDU’s gebouwd worden door Thales Alenia Space ETCA en daarnaast zal het bedrijf ook nog eens zeven Specific Check-Out Equipment (SCOE’s) onderdelen leveren voor dit project die de nieuwe Globalstar satellieten moeten voorzien van energie tijdens hun integratie met de draagraket en de voorbereidingen tot de lancering.

Naast de vestiging in België zijn ook vestigingen van Thales Alenia Space in Frankijk, Italië en Spanje betrokken bij dit project en Thales Alenia Space ETCA leverde in het verleden ook al 56 “power supply units” voor de eerste generatie Globalstar satellieten. Het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space heeft twee Belgische vestigingen (in Antwerpen en Mont-Sur-Marchienne) en heeft in Europa meer dan 7.200 werknemers in dienst.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens