Logo Centre Spatial de Liège

NIRSpec staat voor "Near Infrared Multi-Object Dispersive Spectrograph" en is één van de drie wetenschappelijke instrumenten aan boord van de James Webb Space Telescope. Deze nieuwe ruimtetelescoop moet de opvolger worden van de succesvolle Hubble Space Telescope die sinds 1990 in een baan om onze planeet draait. Het Belgische Centre Spatial de Liège werd geselecteerd om het NIRSpec instrument te testen in zijn testfaciliteiten waarmee het de vijandige omgeving van de ruimte kan simuleren.

Zo zal NIRSpec getest worden in de Focal2 testkamer waar het instrument zal afgekoeld worden tot een temperatuur van -261°C. Deze testen zijn van essentieel belang voor ruimtetuigen en hun instrumenten aangezien technici op deze manier kunnen zien hoe de apparatuur zich zal gedragen in de ruimte. De drie telescopen die deel uitmaken van NIRSpec, zullen vier testen ondergaan die begonnen eind 2008. De lancering van deze nieuwe Amerikaans/Europese infrarood ruimtetelescoop is voorzien voor juni 2013. Europa zal met een krachtige Ariane 5 raket deze 6,2 ton zware JWST in de ruimte brengen waar het ondermeer licht zal opvangen van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens