Logo Umicore

Het Belgische bedrijf Umicore (dat tot 2001 gekend was onder de naam Union Minière) vinden we niet enkel terug in tal toepassingen met betrekking tot metalen op aarde maar de germaniumsubstraten die het bedrijf ontwikkeld voor hoog-efficiëntie zonnecellen worden vandaag de dag ook gebruikt op de planeet Mars.

De germaniumsubstraten die Umicore ontwikkeld zijn de basis voor zonnecellen die we ondermeer terugvinden bij de Amerikaanse Mars Exploration Rovers of de Phoenix Marslander en op deze manier speelt een Belgisch bedrijf ook een belangrijke rol in het onderzoek naar de rode planeet. Sinds 2004 rijden op Mars twee robotjes rond die ontwikkeld werden door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en elk de namen Spirit en Opportunity kregen. Aanvankelijk zou deze missie maar 92 dagen duren maar dankzij de kwaliteit van de zonnecellen rijden vandaag de dag (1 augustus 2008) beide tuigjes nog steeds rond op het oppervlak van de rode planeet. Vier jaar nadat beide wagentjes een zachte landing maakte op Mars landde er op 25 mei een nieuw Amerikaans tuig op deze planeet dat de naam Phoenix kreeg. De Phoenix Marslander landde nabij de noordelijke poolkap van Mars waar het zal op zoek gaan naar sporen van water of leven in de bodem van deze planeet. Ook voor deze missie werd gebruik gemaakt van de germaniumsubstraten van Umicore voor de twee zonnepanelen die samen een oppervlakte hebben van 4,2 m² en net als bij de Mars Exploration Rovers de zonnestralen omzetten in elektriciteit.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens