Foto: Antwerp Space

Het Belgische instrument LaRa (Lander Radioscience) is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok platform van de ExoMars 2020 missie. De finale inspectie van LaRa werd eind juli uitgevoerd bij het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen (IKI), in aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende internationale organisaties.

In het bijzonder, Véronique Dehant, LaRa's projectmanager (PI) en haar plaatsvervangend PI Sébastien Le Maistre van de Koninklijke Sterrenwacht van België, ondersteund door Lieven Thomassen, vertegenwoordiger van Antwerp Space, de Belgische instrument hoofdverantwoordelijke, waren aanwezig op dit belangrijk moment. Ze werden vergezeld door Vaclav Valenta, ESA's technische officier in het PRODEX-programma, Russische deskundigen, evenals medewerkers van IKI en TsNIIMash (Russisch Space Research Institute).

Deze inspectie omvatte elektrische en mechanische compatibiliteitstests met het Russische platform. De tests werden uitgevoerd in een steriele omgeving om besmetting van Mars met biologische sporen van de aarde te voorkomen. Op 7 november werd de goedkeuring uitgesproken op basis van de testresultaten, tijdens de Test Review Board (TRB). Een soort diploma uitreiking. "Dit is een prachtige prestatie, omdat LaRa het resultaat is van vele jaren toegewijd werk!", zegt Véronique Dehant. Het transpondergedeelte van het instrument werd ontwikkeld, geproduceerd en getest door Antwerp Space en de antennes door UCLouvain. LaRa is klaar voor integratie op het Russische Kazachok platform. De lanceringsdatum van de raket naar Mars is gepland in juli 2020.

Het LaRa instrument kort samengevat

LaRa bestaat uit een elektronische doos (een coherente transponder) en drie antennes: een ontvangende antenne en twee zendantennes. Het doel is om het rotatiegedrag van Mars te meten. Met deze meting kunnen de fysische eigenschappen van het inwendige van de rode planeet worden geëxtraheerd, met name de kern. Het LaRa wetenschappelijk team kijkt ernaar uit om gegevens van dit instrument te ontvangen tijdens zijn werking op Mars! België financiert via het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) de ontwikkeling en bouw van LaRa met de steun van het ESA PRODEX-programma.

Meer info: https://lara.oma.be/