Het PROBA P200 platform.
Foto: QinetiQ

De Belgische vestiging van het Britse bedrijf QinetiQ in Kruibeke gaat in opdracht van de Europese Unie een nieuwe satelliet bouwen. Deze nieuwe satelliet zal gebouwd worden op het succesvolle PROBA-platform en zal gebruikt worden voor het testen van nieuwe technologieën en experimenten. Het contract voor deze nieuwe innovatieve satelliet is het resultaat van het Horizon 2020 In-Orbit Demonstration and Verification (IOD/IOV) initiatief dat gefinancierd wordt door de Europese Unie.

De nieuwe satelliet die QientiQ in Kruibeke zal bouwen, zal worden gebouwd op het PROBA P200 platform. Dit platform kan worden uitgerust met 13 'In-Orbit Demonstration and Validation' (IOD/IOV) experimenten en instrumenten en bleek in het verleden zeer succesvol te zijn doordat dit zeer flexibel en multifunctioneel is. Daarnaast is dit platform ook compatibel met heel wat raketten en beschikt het over eenvoudige elektronische interfaces. Dit nieuwe project maakt deel uit van het Horizon 2020 IOD/IOV initiatief waarmee de Europese Unie organisaties en bedrijven de kans wil geven om nieuwe technologieën te demonstreren en te testen in de ruimte. Dat moet de Europese concurrentie, onafhankelijkheid en innovatie in de ruimtevaart ondersteunen. De nieuwe technologie aan boord van deze nieuwe satelliet zal tijdens deze missie uitvoerig getest en geëvalueerd zodat men deze kan gebruiken bij toekomstige grote ruimtemissies. De satelliet zelf zal worden gebouwd in de nieuwe clean room van QinetiQ in het Oost-Vlaamse Kruibeke waar het bedrijf voor dit project ook een grondstation zal bouwen. Tot 2005 was QinetiQ beter bekend als Verhaert Space waarna het voor 90% in handen kwam van het Britse bedrijf QinetiQ dat wereldwijd meer dan zesduizend werknemers telt en vooral actief is binnen defensie en de luchtvaart. 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens