Artistieke impressie van de ALTIUS aardobservatiesatelliet.
Foto: QinetiQ

Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ heeft een belangrijk nieuw contract afgesloten met het European Space Agency (ESA) en zal zo de Europese mogelijkheden op het gebied van operationele aardobservatie helpen uitbreiden. Met dit nieuwe contract ter waarde van € 75 miljoen zal het bedrijf meebouwen aan de ontwikkeling en de assemblage van de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) -satelliet, in zijn nieuwe state-of-the-art cleanroomfaciliteiten in Kruibeke. QinetiQ zal een consortium van bedrijven leiden uit België, Canada, Luxemburg en Roemenië.

OIP Sensor Systems uit Oudenaarde is de hoofdaannemer voor het vervaardigen van het wetenschappelijke instrument aan boord van de ALTIUS-satelliet; een contract met een waarde van € 40 miljoen. ALTIUS valt onder het ESA Earth Watch-programma, met als doel nieuwe wetenschappelijke aardobservatiesatellietmissies en data-exploitatieprogramma's te ontwikkelen, om zo de wetenschap en de kennis van onze planeet te bevorderen. Na een ontwikkelingsfase van meerdere jaren bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), de wetenschappelijke leider van de genoemde missie, ondersteunt het Federaal Wetenschapsbeleid dit project sinds 2016 en beschouwt het als een "geweldige kans voor de Belgische wetenschappers, maar ook voor bedrijven in ons land".

Nieuwe generatie van het PROBA-platform

De ALTIUS-satelliet wordt gebouwd op het veelzijdige P200-platform van QinetiQ. De nieuwste generatie van het succesvolle PROBA-platform leverde uitstekende prestaties bij eerdere ruimtemissies en heeft meer dan 35 jaar in een baan rond de aarde gedraaid. Het ALTIUS-instrument, ontwikkeld door OIP Sensor Systems, bestaat uit drie onafhankelijke spectrale camera’s die het UV-, VIS- en NIR-bereik bestrijken. Zij kunnen metingen in verschillende geometrieën uitvoeren vanuit een Low Earth Orbit, waardoor ze concentratieprofielen kunnen verzamelen. Deze metingen worden niet alleen uitgevoerd door gebruik te maken van de breking van het zonlicht in de atmosfeer, maar ook door middel van het absorberen van de zonne- en stellaire spectra. Dat zorgt voor een continue meetcapaciteit over de volledige atmosfeer.

Studies met betrekking tot klimaatverandering

"Het is een geweldige kans voor QinetiQ om onze capaciteiten te demonstreren en zinvol werk te verrichten voor het welzijn van onze moederplaneet", zegt Frank Preud’homme, Sales and Business Development Director bij QinetiQ België. Lieve de Vos, Directeur Ruimtevaart voor OIP Sensor Systems, gaf eveneens het belang aan van deze missie: "Met het ALTIUS-project kan OIP bijdragen tot de zeer actuele studies met betrekking tot klimaatverandering, door middelen te voorzien om de atmosfeer van de aarde te bewaken".

Over QinetiQ

Van baanbrekende mogelijkheden in dockingsystemen en de succesvolle ontwikkeling van de PROBA-satelliet, tot revolutionaire programma's voor het ontwerpen en leveren van geavanceerde satelliettechnologieën is QinetiQ uitgegroeid tot één van Europa’s meest toonaangevende integratoren van ruimtevaartsystemen. QinetiQ werkt samen met overheden, ruimtevaartorganisaties, hoofdaannemers en KMO’s. Er werken meer dan 250 ingenieurs en gespecialiseerde technici in de ruimtevaartafdeling van het bedrijf, dat zeer nauw betrokken was bij meer dan 100 ruimtemissies.

Over OIP Sensor Systems

OIP Sensor Systems is een belangrijke fabrikant en leverancier van ultramoderne elektro-optische systemen voor Mission Critical Visualization Solutions, welke aangewend worden voor verschillende markten en toepassingen. Het bedrijf bouwt voort op zijn ervaring met de gebruiker, overeenkomstig de nieuwste technologieën en met bijzondere aandacht voor precisie, nauwkeurigheid en kosteneffectiviteit. OIP legt de nadruk op zijn engineeringmogelijkheden, wat resulteert in het leveren van flexibele en op maat gemaakte oplossingen voor klanten wereldwijd.

Bron: QinetiQ