Op zaterdag 15 februari 2020 werd een instrument dat ontwikkeld werd door Antwerp Space in België met succes de ruimte in gebracht. Het stukje hardware, de Antwerp Space modem, bevond zich aan boord van de Cygnus NG-13 bevoorradingsmodule die met behulp van een Amerikaanse Antares raket vanuit NASA’s Wallops Flight Facility in Virginia in de ruimte werd gelanceerd. Het onbemande Cygnus NG-13 ruimtetuig was gevuld met bevoorrading voor de crew en hardware voor het Internationale Ruimtestation (ISS) en moet op dinsdag 19 februari vastgemaakt worden aan het ruimtestation. De Antwerp Space modem moet de communicatie vanuit het ISS richting aarde optimaliseren.
Voor de allereerste keer in Europa gebruikt de geavanceerde ARGO modem, ontwikkeld door Antwerp Space, een hoogperformante codeer technologie. De modem maakt snellere communicatie tussen het ISS en de aarde mogelijk via de nieuwe European Data Relay Satellite System (EDRS). Dankzij het innovatieve ontwerp, gebaseerd op Field Programmable Gate Array (FPGA), kan de modem worden geherconfigureerd tijdens de vlucht en heeft het een hogere flexibiliteit voor verschillende vereisten omtrent communicatie. De modem is geïntegreerd in de Ka-Band Data Relay terminal van MDA die in april zal worden gemonteerd op de ESA Colombus module van het ISS. Voor Antwerp Space als producent van vooruitstrevende apparatuur voor satellietcommunicatie betekent de lancering en het gebruik van de ARGO Modem een bijkomend succes. “We kijken ernaar uit deze nieuwe modem technologie in de toekomst op globale schaal toe te passen en zo de institutionele en commerciële markt aan te spreken”, aldus Koen Puimège, Managing Director bij Antwerp Space.
Over Antwerp Space
Antwerp Space is lid van de OHB groep en behoort tot OHB's Space Systems Business Unit. Ze ontwikkelen wereldwijd commerciële ruimtetoepassingen en ook systemen en apparatuur voor Europese ruimteprogramma’s. Antwerp Space biedt expertise en systeemoplossingen voor systemen met breedbandaansluiting via satellieten, navigatieen radaroplossingen and producten voor wetenschappelijke, exploratie- en telecommunicatiemissies.
Bron: Antwerp Space