Frank De Winne aan boord van het ISS
Foto: NASA

Op zaterdag 24 oktober 2009 bevond Frank De Winne zich 150 dagen onafgebroken in de ruimte. De OasISS missie van de Belgische ruimtevaarder gaat weldra zijn laatste maand in maar toch staan er voor Frank De Winne nog enkele belangrijke momenten te wachten. Zo zal Rusland op 10 november 2009 de Mini-Research Module 2 (MRM-2) in de ruimte brengen die zich twee dagen later moet vasthechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Deze nieuwe kleine module zal vanaf dan dienst doen als toegangspoort bij koppelingen met Russische ruimtevaartuigen.

Daarnaast zal de MRM-2 ook dienen als luchtsluis tijdens ruimtewandelingen. Voor de komst van de nieuwe Russische module zal de ISS Expedition 21 crew eerst nog de Japanse HTV cargomodule loskoppelen van het ruimtestation waarna deze zal opbranden in de atmosfeer. Het laatste bezoek dat Frank De Winne over de vloer krijgt in het ISS is de STS-129 crew. Tijdens deze STS-129 missie zal het ruimteveer Atlantis het ruimtestation voorzien van ondermeer twee External Logistics Carriers waarop zich onderdelen voor het ISS bevinden. Op 13 oktober kreeg Frank De Winne samen met zijn vijf collega's nog de kans om te praten met zanger Bono en gitarist The Edge van U2. Het laatste en meest spannende moment van De Winne's langdurige ruimtemissie wordt ongetwijfeld de terugkeer naar de Aarde. Indien alles verloopt zoals gepland zal De Winne op 1 december samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk terugkeren naar de Aarde.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens