De Expedition 20 crew aan boord van het ruimtestation.
Foto: NASA

De Russische kosmonaut Gennadi Padalka heeft op vrijdag 9 oktober omstreeks 21u00 Belgische tijd officeel het gezagvoerderschap over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. De ceremonie was rechtstreeks te zien op NASA TV en werd zoals altijd bezegeld door het luiden van een scheepsbel. Frank De Winne is hierdoor de eerste niet-Amerikaan of Rus die bevelhebber wordt van ISS. Volgens de Belgische ruimtevaarder en gewezen gevechtspiloot is dit een hele grote eer voor hemzelf, het hele Europese astronautenkorps en het Europese bemande ruimteprogramma.

Tot zijn terugkeer naar de Aarde op 1 december zal De Winne de leiding hebben over de dagelijkse taken aan boord van het ruimtestation en over de vijf overige Expedition 21 ruimtevaarders. Op zondag 11 oktober neemt Frank De Winne afscheid van Gennadi Padalka, Michael Barratt en de Canadese ruimtetoerist Guy Laliberté die terugkeren naar de Aarde met de Soyuz TMA-14 ruimtecapsule. Een volgend hoogtepunt tijdens de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne wordt de koppeling van het ruimteveer Atlantis aan het ISS. Deze STS-129 missie is voorzien voor november.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens