Frank De Winne samen met zijn mede ISS-bewoners
Foto: NASA

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne heeft op 24 november het gezag over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams. Omstreeks 16u00 Belgische tijd, net voor de toegangsluiken tussen het ruimteveer Atlantis en het ISS dichtgingen, liet Frank De Winne weten dat het een 'voorrecht, een plezier en een privilege' was om te mogen werken met een uitzonderlijke crew. De overdracht van het bevel over het ISS vond iets vroeger plaats dan normaal aangezien dit meestal gebeurt net voor de gezagvoerder terugkeert naar de Aarde.

De belangrijkste reden hiervoor is dat De Winne en zijn collega's er op stonden dat de Amerikaanse astronaute Nicole Stott dit belangrijk moment kon meemaken aan boord van het ruimtestation. Stott keert op 27 november samen met de STS-129 bemanning in het ruimteveer Atlantis terug naar de Aarde nadat zij sinds 30 augustus deel uitmaakte van de permanente ISS bemanning. Nadat de Belgische ruimtevaarder op 9 oktober de eerste Europese gezagvoerder werd over het ISS keert hij op 1 december samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk terug naar de Aarde. Met 46 dagen is Frank De Winne de kortste gezagvoerder in de geschiedenis van het internationaal ruimtestation.

Frank De Winne nam op 9 oktober 2009 het bevel van het ISS over van de Rus Gennady Padalka. De nieuwe bevelhebber, Jeffrey Williams, is een ervaren Amerikaanse ruimtevaarder die in 2000 al een eerste maal een bezoek bracht aan het toen nog jonge en kleine ISS. In 2006 verbleef Jeffrey Williams al eens bijna zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation toen hij deel uitmaakte van de Expedition 13 bemanning. Volgens de Amerikaanse astronaut was Frank De Winne de 'juiste man' toen de permanente crew aan boord van het ISS opgetrokken werd van drie naar zes ruimtevaarders. De Amerikaan beklemtoonde tijdens de overdracht van het bevel ook dat de Belgische ruimtevaarder de lat zeer hoog heeft gelegd. Tijdens zijn functie als gezagvoerder was Frank De Winne ondermeer verantwoordelijk voor de veiligheid van vijf andere ruimtevaarders en dat van het ruimtestation. De belangrijkste momenten voor Frank De Winne als bevelhebber van het internationaal ruimtestation waren ongetwijfeld de koppeling van een nieuwe Russische module aan het ISS op 12 november 2009 en de komst van het ruimteveer Atlantis op 18 november.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens