Lancering van een Russische Progress cargomodule
Foto: NASA

Rusland lanceerde in de nacht van 14 op 15 oktober 2009 zijn 35ste Progress cargomodule richting internationaal ruimtestation ISS. Het 7 ton zware onbemande ruimtevaartuig vertrok om 03u14 Belgische tijd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan. Negen minuten later koppelde de Progress M-03M zich probleemloos los van de Soyuz draagraket waarna de zonnepanelen zich openvouwden. Aan boord van deze cargomodule bevindt zich voor 2,5 ton aan bevoorrading voor de zes en 870 kilogram aan brandstof.

Daarnaast brengt de Progress ook nog eens 420 kilogram water naar het ISS. Aangezien het ruimtestation sinds juni van dit jaar permanent bewoond wordt door zes ruimtevaarders moet het complex vaker dan ooit voorzien worden van bevoorrading. Rusland is naast Amerika, Europa en Japan de belangrijkste bevoorrader van het ISS. Indien alles verloopt zoals gepland moet de Progress M-03M zich zaterdag om 03u41 Belgische tijd automatisch vasthechten aan het Russische segment van het ruimtestation. Momenteel wordt het ISS bewoond door de Belgische gezagvoerder Frank De Winne, de Russische kosmonauten Roman Romanenko en Maxim Surayev, de Amerikaanse astronauten Nicole Stott en Jeffrey Williams en de Canadese ruimtevaarder Robert Thirsk.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens