Het Belgische bedrijf Space Applications Services werd in 1987 opgericht met als doel innovatieve systemen en oplossingen te ontwikkelen die kunnen gebruikt worden in de ruimtevaartsector. Tot de kernactiviteiten van dit bedrijf behoren de ontwikkeling van nieuwe systeemconcepten, interactiesystemen mens-machine en machine-mens, de oprichting van grondfaciliteiten, de voorbereiding van missies en de opleiding van ruimtevaarders. Dit Zaventemse bedrijf was in het verleden vooral betrokken bij vooral bemande ruimtevaartprojecten zoals enkele Spacelab missies en speelde de laatste jaren een belangrijke rol in de realisatie van het Europese Columbus ruimtelabo en de Automated Transfer Vehicle (ATV). Space Applications Services heeft enkele belangrijke klanten zoals Astrium, EADS, ESA, Thales Alenia Space en Verhaert Group. Dit bedrijf is ook lid van de Belgische industriële ruimtevaartverenigingen Vlaamse Ruimtevaart Industriëlen (VRI) en Belgospace.
Overzicht bijdrage belangrijkste ruimtevaartprojecten:
Columbus
Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis bracht op 7 februari het Europese Columbus ruimtelabo in de ruimte waarna deze module op 11 februari vastgehecht werd aan het ISS ruimtestation. In dit Europese ruimtelabo zijn verschillende wetenschappelijke experimenten gehuisvest waardoor Europa een permanent onderzoeksstation heeft in een baan om de aarde. Space Applications Services heeft deelgenomen aan de systeemspecificaties en implementatie van twee zogenaamde User Support and Operations Centres (USOCs) die als controlecentra verantwoordelijk zijn het controleren van payloads aan boord van de Columbusmodule. Deze twee USOCs bevinden zich in Brussel en het Nederlandse Noordwijk en zijn vooral verantwoordelijk voor de European Drawer Rack (EDR), de Protein Crystallization and Diagnostics Facility (PCDF), de European Technology Exposure Facility (EuTEF) en de externe SOLAR payloads. Dit bedrijf zal in allebei de USOCs 24 uur per dag en 7 dagen per week de controle uitoefenen op de payloads aan boord van de Columbus module. Voor de Belgische USOC gebeurt dit samen met het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA).
Automated Transfer Vehicle (ATV)
Op 9 maart 2008 werd de eerste Europese Automated Transfer Vehicle gelanceerd door middel van een aangepaste Ariane 5 raket. Deze onbemande cargomodule heeft een gewicht van meer dan 19 ton, is zo groot als een bus en dient om goederen, brandstof, zuurstof en water naar het ISS ruimtestation te brengen. Sinds het begin van de ontwikkeling van de ATV is Space Applications Services nauw betrokken bij dit project. Zo heeft dit Belgische bedrijf meegewerkt aan de systeemspecificaties van alle fases van de missie en heeft het ook een belangrijke rol gespeeld bij de training van de ruimtevaarders. Space Applications Services is ook al jarenlang betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van trainingsmateriaal voor ruimtevaarders die het ISS ruimtestation bezoeken. Zo leent het bedrijf ook lesgevers uit voor ruimtevaaders die hun opleiding volgen in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen.