De Einstein Telescope wordt een meetinstrument van wereldklasse om zwaartekrachtsgolven te detecteren. Als projectbureau verkennen wij de kansen voor het grensgebied van Nederland, België en Duitsland om dit baanbrekende meetinstrument te huisvesten.
Over enkele weken start de tweede boorcampagne voor de Einstein Telescope. Die is bedoeld om de diepere bodemlagen tot op een gemiddelde diepte van 300-350 meter beter in beeld te krijgen, omgevingsruis te monitoren en om ondergrondse waterstromen in kaart te krijgen.
De Universiteit van Namen (UNamur) heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst (MOU) ondertekend om zich aan te sluiten bij het consortium van universiteiten en kennisinstellingen die samenwerken aan het Einstein Telescope-project. In deze overeenkomst verklaren de deelnemende universiteiten en kennisinstellingen dat zij zullen samenwerken aan onderzoek, ontwikkeling en de voorbereidingen voor de haalbaarheidsstudie met het oog op de aanbesteding voor de bouw van de Einstein Telescope in het grensgebied van België, Nederland en Duitsland.
Het grootschalige Europese wetenschappelijke project Einstein Telescope belooft een revolutie teweeg te brengen in ons begrip van het heelal door zwaartekrachtgolven te bestuderen. Tegelijkertijd biedt het een unieke kans voor bedrijven in de hele EMR-regio, zowel op het gebied van technologische ontwikkeling als industriële samenwerking met de universiteiten achter het project. Bedrijven kunnen deelnemen aan de cluster calls van de projecten 43 (GreenWin) and 44 (Pôle MecaTech).
Het E-TEST-project in Luik heeft laten zien dat een speciale techniek om de apparatuur van de Einstein Telescope te koelen werkt zoals gepland. In een eerste testreeks koelde de radiatieve koeltechniek een testmassa tot bijna het absolute nulpunt, zonder die aan te raken. Dat is essentieel om het toekomstige observatorium voor zwaartekrachtgolven zo ruisvrij mogelijk te maken.