De James Webb Ruimte-telescoop is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. Webb zal het verborgen heelal voor onze ogen onthullen door infrarood licht te observeren, en ons zo een kijk geven op sterren gehuld in stofwolken, moleculen in de atmosferen van andere werelden en het licht van de eerste sterren en vroegste sterrenstelsels, die meer dan 13,5 miljard jaar geleden hun licht uitstuurden. Met zijn reeks ultramoderne instrumenten verlegt Webb de grenzen van onze kennis van het zonnestelsel, het ontstaan van sterren en exoplaneten, en de vorming en evolutie van sterrenstelsels.
Op 24 november 2021 werd vanuit Californië de Amerikaanse DART-ruimtesonde gelanceerd met een raket van SpaceX. DART is onderdeel van een planetaire verdedigingsmissie tegen asteroïden. De Koninklijke Sterrenwacht van België is bij deze missie betrokken. De DART-gegevens zullen onder meer worden gebruikt ter voorbereiding van de toekomstige ESA-missie Hera, waaraan de Sterrenwacht deelneemt met zijn GRASS-gravimeter.
Vanaf zaterdag 23 april 2022 wordt Antwerpen de thuisstad van de grootste ruimtevaartexpo in Europa; SPA©E - The Human Quest. Antwerp Expo wordt omgevormd tot een inspirerende tentoonstelling van 2000m² met onder meer historische objecten, impressionante replica’s, ongehoorde anekdotes en een ongeziene blik op de toekomst van de ruimtevaart.
Op vrijdag 3 december 2021 om 13u30 organiseert de Vlaamse ruimtevaartsector in Leuven een seminarie met als thema: "De Vlaamse ruimtevaarteconomie: inspirerend, innoverend, stimulerend, verbindend". Studenten en andere geïnteresseerden krijgen bovendien de kans om gedurende de hele dag met bedrijven en organisaties uit de ruimtevaartsector kennis te maken tijdens een jobbeurs!
Een jaar geleden, op 3 september 2020, werd de SIMBA (Sun-earth IMBAlance) CubeSat van het KMI samen met 54 andere kleine satellieten aan boord van een Arianespace Vega-raket gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Tijd voor een terugblik op een bewogen jaar!
Op 28 oktober 2021 opent in de Limburgse gemeente Bocholt een nieuwe sterrenwacht dat de naam 'Observatorium Georges Lemaître Bocholt' zal dragen. Deze nieuwe sterrenwacht zal zich op het dakterras van het jeugd- en cultuurhuis De Steen bevinden en biedt vandaar een zicht van 360° over de horizon en dit vanop een hoogte van bijna twintig meter. Met deze nieuwe sterrenwacht wil het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde (ECNS) het grote publiek warm maken voor de schoonheden van de sterrenhemel.
Vanop het Kennedy Space Center in Florida is op zondag 29 augustus 2021 een krachtige Falcon 9 raket vertrokken met in zijn vrachtruim de Dragon CRS-23 bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van de Dragon CRS-23 bevindt zich onder andere een in België gebouwd ruimte-experiment dat de volgende maanden het magnetisch veld van de aarde gaat bestuderen en in kaart brengen. Het experiment werd ontwikkeld door een studententeam van de UHasselt met steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar Astropolis, het gloednieuwe ‘Space Science Center’ te Oostende, opent deze zomer eindelijk z’n deuren… Wie langs het Groene Lint in Oostende fietst of wandelt kan sinds 6 juli al terecht in het Astrocafé, en hoewel ze nog volop bezig zijn met de educatieve inrichting van het pand voorzien ze deze zomer toch al een evenement. Op donderdag 22 en vrijdag 23 juli, telkens van 10.00 tot 18.00 uur, kan men in en rond het pand terecht voor het ‘Astropolis Space Village’ evenement.
De Belgische vestiging van het Britse bedrijf QinetiQ in Kruibeke gaat in opdracht van de Europese Unie een nieuwe satelliet bouwen. Deze nieuwe satelliet zal gebouwd worden op het succesvolle PROBA-platform en zal gebruikt worden voor het testen van nieuwe technologieën en experimenten. Het contract voor deze nieuwe innovatieve satelliet is het resultaat van het Horizon 2020 In-Orbit Demonstration and Verification (IOD/IOV) initiatief dat gefinancierd wordt door de Europese Unie.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zal een instrument - VenSpec-H - leveren voor de toekomstige M5-missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie, die zopas werd geselecteerd. Na de recente selectie van twee verkenningsmissies naar Venus door NASA, heeft ESA haar keuze aangekondigd voor de volgende M-klasse missie. Venus wordt vaak beschreven als het nachtmerrieachtige kleine zusje van de Aarde: Venus is ongeveer even groot, maar heeft een CO2-rijke atmosfeer met zwavelzuurwolken en met extreme temperatuur- en drukomstandigheden aan haar oppervlak (450°C en 90 keer de atmosferische druk van de Aarde).