Het OSCAR-QUBE experiment.
Foto: Mine Dalemans

Vanop het Kennedy Space Center in Florida is op zondag 29 augustus 2021 een krachtige Falcon 9 raket vertrokken met in zijn vrachtruim de Dragon CRS-23 bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van de Dragon CRS-23 bevindt zich onder andere een in België gebouwd ruimte-experiment dat de volgende maanden het magnetisch veld van de aarde gaat bestuderen en in kaart brengen. Het experiment werd ontwikkeld door een studententeam van de UHasselt met steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

Via het 'Orbit Your Thessis' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werd een studententeam van de Universiteit Hasselt geselecteerd om een experiment te ontwikkelen dat mee naar de ruimte mocht. Met het OSCAR-QUBE experiment willen de studenten ongeveer tien maanden lang met een magnetometer onderzoeken verrichten naar de magnetische velden rondom onze planeet. De sensor bestaat uit een synthetische diamant waarin kleine atomaire imperfecties verwerkt zijn, zodat ze ze als ultragevoelige sensoren kunnen gebruiken. Door de kwantummechanische eigenschappen van de diamant kan men ultragevoelige metingen uitvoeren. Op het einde van het experiment moeten wetenschappers in staat zijn om een 3D kaart te maken van de magnetische velden rondom de aarde. De magnetometer van OSCAR-QUBE is de eerste kwantummagnetometer die gebouwd werd door studenten die in de ruimte zal gebruikt worden. Naast het Belgische OSCAR-QUBE experiment brengt de Dragon capsule van SpaceX ook nog bevoorrading en andere experimenten naar het internationale ruimtestation ISS.

Het hele experiment past perfect in een 1 Unit CubeSat en aan één zijde van de kubus bevindt zich ook een kunstwerk van de studente Daphne Box. Op het einde van de missie moet het OSCAR-QUBE experiment terugkeren naar de aarde waar het een speciale plaats zal krijgen op de campus van UHasselt om andere jongeren te inspireren. Het team achter het OSCAR-QUBE experiment ontwikkelde eerder ook een toestel waarmee men het Noorderlicht in Zweden kon bestuderen en in 2018 vloog een prototype van de gelanceerde magnetometer al met een stratosferische ballon tot aan de rand van de ruimte. Het OSCAR-QUBE experiment van de Universiteit Hasselt gaat in oktober 2021 ook deelnemen aan een studentencompetitie van het International Astronautical Congress in Dubai waar nog 17 andere teams uit de hele wereld aan deelnemen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens