Chris Janssen en Jos Eerdekens van de Bocholtse Sterrenwacht.
Foto: Dick Demey / HBVL

Op 28 oktober 2021 opent in de Limburgse gemeente Bocholt een nieuwe sterrenwacht dat de naam 'Observatorium Georges Lemaître Bocholt' zal dragen. Deze nieuwe sterrenwacht zal zich op het dakterras van het jeugd- en cultuurhuis De Steen bevinden en biedt vandaar een zicht van 360° over de horizon en dit vanop een hoogte van bijna twintig meter. Met deze nieuwe sterrenwacht wil het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde (ECNS) het grote publiek warm maken voor de schoonheden van de sterrenhemel.

Als naam voor deze nieuwe sterrenwacht koos men 'Observatorium Georges Lemaître Bocholt' waarmee men het belangrijke wetenschappelijke werk op vlak van de algemene relativiteitstheorie van Georges Lemaître wil eren. Dit is de eerste sterrenwacht in de wereld die vernoemd wordt naar de Belgische geleerde. Georges Lemaître kreeg een 61ste plaats in de lijst van grootste Belgen en in het verleden werden al een planetoïde en een krater op de maan naar hem vernoemd. De sterrenwacht, op het dakterras van het jeugd- en cultuurhuis De Steen, zal beschikken over vier telescopen die beschermd worden door verplaatsbare beschermkasten. Dit concept is anders dan klassieke sterrenwachten die vaak beschikken over één of twee grote telescopen die zich onder een vaste koepel bevinden.

Eén van de telescopen van de nieuwe sterrenwacht heeft een spiegel die maar liefst 60 centimeter groot is en de totale waarde van de vier telescopen bedraagt ongeveer 70 000 euro. Terwijl één van de telescopen zal worden gebruikt voor waarnemingen van de zon zal een andere telescoop specifiek zal gebruikt worden om naar de planeten met te kijken. Het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde (ECNS) wil in de toekomst deze sterrenwacht nog verder uitbouwen met een onthaal- en educatieve ruimte en met een planetarium. Met deze nieuwe sterrenwacht wil het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde ( ECNS) vooral het grote publiek en scholen aantrekken om eens vanop een dakterras in een bewoonbaar gebied naar de zon, de planeten of deep-sky objecten te komen kijken door één van de telescopen. Na Cosmodrome in Genk is het Observatorium Georges Lemaître Bocholt de tweede sterrenwacht in de provincie Limburg.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens