Op vrijdag 29 mei 2009 koppelde de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met Frank De Winne zich vast aan het internationaal ruimtestation ISS. De koppeling vond plaats om 14u34 Belgische tijd boven China op een hoogte van ongeveer 350 kilometer boven de Aarde. De koppeling verliep geheel automatisch en probleemloos. Roman Romanenko, Frank De Winne en Robert Thirsk openden iets meer dan een uur en dertig minuten na de koppeling het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz ruimtecapsule waarna ze verwelkomt werden door de drie ISS bewoners. Op een persconferentie na de koppeling benadrukten de verschillende participerende ruimtevaartorganisaties het belang van deze koppeling en missie.
Tijdens een laatste persconferentie benadrukte de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de moeilijkheid en het nut van zijn nakende missie. De Winne vergeleek zijn eerste ruimtemissie in 2002 met zijn nieuwe missie als een sprint en een marathon. De Belg liet ook weten aan de internationale pers en andere bezoekers dat de heisa rond de zieke cameraman geen invloed heeft gehad op het verdere verloop van de missie. Gisteren werd bekend gemaakt dat een cameraman van de Vlaamse televisiezender VTM ziek was waardoor het hoofd van Russische medische dienst op Baikonur besloot de man preventief in een ziekenhuis op te nemen.
Op maandag 25 mei 2009 werd op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan de Soyuz draagraket naar het lanceercomplex overgebracht die Frank De Winne op 27 mei in de ruimte zal brengen. Zoals gewoonlijk werd de 49 meter lange tweetraps raket in horizontale houding per spoor overgebracht van de montagehal naar het LC1 lanceerplatform. het rechtzetten van de Soyuz raket werd met enkele uren uitgesteld wegens felle rukwinden boven de lanceerbasis. Vanop dit lanceercomplex werd Joery Gagarin in 1961 ook al de eerste ruimtevaarder. De Soyuz-FG raket heeft een gewicht van 305 ton en wordt gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf TsSKB-Progress in Samara.
De Belgische minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle maakte op een persconferentie, op maandag 18 mei 2009, bekend dat België voor de nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne geen enkele euro extra betaald heeft. Volgens de minister werd Frank De Winne gekozen voor deze langdurige ruimtemissie omwille van zijn professionele en persoonlijke kwaliteiten. De Winne zou ondermeer over uitstekende wetenschappelijke, medische en managementscapaciteiten beschikken en hij heeft ook nog eens het talent om iets te kunnen uitleggen in een verstaanbare taal voor een groot publiek.
In november 2009 moet de Franse Picard kunstmaan in de ruimte gebracht worden. Picard werd genoemd naar de Franse sterrenkundige die in de zeventiende eeuw de eerste precisiemetingen van de zonnediameter uitvoerde. Dit project van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Études Spatiales (CNES) valt onder het Myriade programma dat bestaat uit een reeks van wetenschappelijke en technologische microsatellieten.
Op donderdag 14 mei 2009 werd vanop de Europese Kourou lanceerbasis in Frans Guyana een krachtige Ariane 5 draagraket gelanceerd met in zijn vrachtruim twee nieuwe Europese ruimtetelescopen. Nadat de Ariane 5 raket omstreeks 15u12 Belgische vertrok vanop het lanceercomplex ELA 3 werd de Herschel ruimtetelescoop 26 minuten later losgekoppeld van de tweede rakettrap. Drie minuten later was het de beurt aan het Planck observatorium.
Afgelopen weekend vond in de Brabanthal in Leuven de vijfde editie plaats van de Vlaamse Ruimtevaartdagen. Tijdens de opening van dit driedaagse evenement maakte de Vlaamse ruimtevaartindustrie (VRI) bekend dat ze momenteel een omzet halen van 200 miljoen euro. In 1995 werd de VRI opgericht en bestond deze uit 11 leden. Vandaag de dag telt de VRI 34 leden. Op de vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen in Leuven kon men kennismaken met Vlaamse bedrijven, instellingen en universiteiten die te maken hebben met ruimtevaart.
Wanneer Frank De Winne op 27 mei de ruimte zal ingaan, zal de Belgische ruimtevaarder verantwoordelijk zijn voor een zeer drukke agenda. Tijdens deze langdurige Europese OasISS missie zal Frank De Winne deel uitmaken en getuige zijn van enkele belangrijke hoogtepunten aangezien hij voor zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS zal verblijven. Voor het eerst zal de permanente ISS bemanning bestaan uit zes ruimtevaarders. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf zal De Winne ook gezagvoerder zijn van het volledige ruimtestation. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een Europeaan gezagvoerder wordt van een ruimtestation. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke gebeurtenissen die Frank De Winne te wachten staan tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS.