De Belgische OUFTI-1 nanosatelliet werd op 26 februari voorgesteld in Gembloers aan het grote publiek. OUFTI-1 staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en deze 10 m³ grote nanosatelliet werd gebouwd door studenten van de universiteit van Luik. Met dit project willen de studenten de communicatie van radioamateurs wereldwijd verbinden. OUFTI-1 is ook de eerste satelliet die het communicatieprotocol D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) zal testen in de ruimte.
De zes Belgen die in de Amerikaanse staat Utah een gesimuleerde Marsmissie hebben uitgevoerd, zijn op maandag 22 februari terug aangekomen in België. Gedurende dertien dagen verbleven drie leerkrachten, een studente, een kunstenaar en een voormalig kandidaat-ruimtevaarder in een gesimuleerde Marsbasis in de verlate woestijn waar men vooral wetenschappelijke en pedagogische experimenten uitvoerde. Tijdens deze MDRS 90 missie had de Belgische bemanning vanuit Utah contact met diverse scholen en volkssterrenwachten waar kinderen tal van vragen mochten stellen. Daarnaast onderzocht men ook hoe het is om met een groep mensen te leven in een kleine omgeving. Uiteindelijk bleek het samenleven nu net de grote uitdaging te zijn aangezien er geregeld discussies ontstonden tussen de MDRS 90 bemanningsleden doordat niet iedereen zijn taak even professioneel opnam. Volgens gezagvoerder Nancy Vermeulen kan men leren uit de problemen die de Belgische bemanning gekend heeft en kan de bemanning terugblikken op een geslaagde missie. Dit was de eerste maal dat een Mars Desert Research Station (MDRS) bemanning helemaal bestond uit Belgen. De missie werd volledig gefinancierd door de Nationale Loterij en werd georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op donderdag 11 februari NASA's nieuwste zonne-observatorium in de ruimte gebracht. Om 16u23 Belgische tijd werden de raketmotoren van de Atlas V draagraket tot ontbranding gebracht waarna het 3,1 ton zware Solar Dynamics Observatory (SDO) zich 108 minuten later loskoppelde van de Centaur rakettrap.
Sinds zondag 7 februari bevinden zich zes Belgen in de woestijn van Utah voor een gesimuleerde Marsmissie. Gedurende vijftien dagen zullen drie Vlamingen en drie Walen zich vrijwillig opsluiten in het Mars Desert Research Station (MRDS) waar ze tal van educatieve en wetenschappelijke experimenten gaan uitvoeren. De bemanning bestaat uit de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recycleren van water. Op 5 februari vertrok de crew vanuit Brussel voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station overnam. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de dagdagelijkse bezigheden van de zes Belgen tijdens deze 90ste MDRS missie.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik hier voor de website van Nancy Vermeulen!
Klik hier voor de blog van Nicky De Munster!
De zes Belgen die gedurende twee weken gaan leven aan boord van het Mars Desert Research Station maken zich klaar voor hun missie. In een speciaal ingerichte habitat zullen de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang zich vijftien dagen lang opsluiten in het kader van een gesimuleerde Marsmissie. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recucleren van water. Op 5 februari vertrekt de crew voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station zal overnemen. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. Tijdens hun missie zullen de zes Belgen regelmatig contact hebben met Belgische scholen in het kader van pedagogische projecten.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik hier voor de website van Nancy Vermeulen!
Volgestouwd met nieuwe apparatuur en wetenschappelijke instrumenten test Proba 2 technologie voor toekomstige ESA-missies en zorgt de satelliet voor nieuwe inzichten in onze zon. Op een persconferentie afgelopen dinsdag op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel toonde het team achter de kleine kunstmaan zichzelf bijzonder verheugd met de eerste drie maanden in de ruimte en werden de eerste zonnewaarnemingen van Proba-2 onthuld.
Op 14 januari 2005 daalde de Europese Huygens ruimtesonde af in de atmosfeer van de Saturnusmaan Titan. Huygens bevond zich tijdens zijn reis naar Titan aan de Cassini ruimtesonde dat vandaag de dag Saturnus met zijn manen nog steeds bestudeerd. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van de mensheid dat een ruimtetuig afdaalde tot op het oppervlak van een maan rondom een andere planeet. Tijdens zijn afdaling in de atmosfeer van de grootste maan van Saturnus stuurde de 320 kilogram zware Huygens vier uur lang data naar de Cassini ruimtesonde. Uiteindelijk landde Huygens zeven jaar nadat het vertrokken was vanop Cape Canaveral op het oppervlak van Titan van waar het tuig 70 minuten lang informatie doorstuurde. De zes instrumenten aan boord van Huygens namen de eerste foto's vanop het oppervlak van Titan en bestudeerden zowel het oppervlak alsook de atmosfeer van deze maan. Huygens, waarin België een niet onbelangrijke rol speelde, was zowel op technologisch alsook op wetenschappelijk vlak één van de grootste successen uit de Europese ruimtevaartgeschiedenis.
Op dinsdag 29 december 2009 bevond de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zich halverwege zijn lange reis naar de dwergplaneet Pluto. Het ruimtetuig bevond zich op dat moment 2,464 miljard kilometer van de Aarde en moet nog eens 2,462 miljard kilometer afleggen eer het in 2015 als eerste aankomt bij Pluto en zijn manen. Momenteel bevindt New Horizons zich tussen de banen van Saturnus en Uranus. Elke dag legt de ruimtesonde een afstand af van 1,2 miljoen kilometer.
In het von Karman Instituut (VKI) in Sint-Genesius-Rode, nabij Brussel, vond in de maand november een internationale workshop plaats over het QB50 project. QB50 is een ambitieus project dat bestaat uit een constellatie van 50 zeer kleine satellieten die ongeveer 10x10x10 centimeter groot zijn en ontwikkelt worden door teams van studenten aan universiteiten, onderzoeksinstituten en polytechnische scholen. Het doel van de workshop was de doelstelling vast te leggen van zowel een wetenschappelijk alsook pedagogisch initiatief dat eveneens de ambitie heeft wereldwijd het voortouw te nemen op vlak van nanosatellieten die uitgerust zijn met instrumenten om onze thermosfeer te bestuderen. De thermosfeer is een weinig verkend gebied in de atmosfeer op een hoogte tussen de 90 en 320 kilometer. Op de workshop waren ondermeer Michel Courtois, ESA Direcor of Technical and Quality Management en ESTEC-directeur, en professor Bob Griggs van de California Polytechnic State University (Calpoly) in San Luis Obispo aanwezig. De ontmoeting tussen de onderzoekers werd georganiseerd op initiatief van VKI-directeur Jean Muylaert die gespecialiseerd is in de systemen en de problemen die te maken hebben met de terugkeer van ruimtetuigen in de atmosfeer.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana werd op 18 december de zevende Ariane 5 draagraket van dit jaar gelanceerd. De 780 ton zware Ariane 5 EGS raket vertrok om 17u26 Belgische tijd vanop het lanceercomplex ELA 3 waarna het 59 minuten later met succes een militaire spionagesatelliet uitzette in een baan om de Aarde. Helios 2B heeft een gewicht van 4,2 ton en is de tweede kunstmaan uit het Franse militaire Helios 2 programma waarin ook België, Spanje, Italië en Griekenland participeren. Dankzij de deelname van België aan het Helios 2 programma krijgt het Belgische leger sinds de lancering van de Helios 2A satelliet in december 2004 toegang tot beelden die gemaakt werden door spionagesatellieten.