Tijdens het weekend van 10 januari 2015 houdt ASH Polaris, de Amateur Sterrenkundigen van Herentals, een tentoonstelling met als thema "V2: Van terreurwapen tot Maanraket." De V2 was de raket waarmee de Duitsers op het einde van de Tweede Wereldoorlog het tij nog probeerden te keren. Daarbij werden tientallen V2's richting Antwerpen geschoten met heel wat vernielingen, gewonden en doden als gevolg. Vanaf 1945 was diezelfde V2 de basis van allerlei raketten zowel in de toenmalige Sovjet-Unie als in de Verenigde Staten.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat in februari 2015 een experimenteel onbemand ruimtetuig in de ruimte brengen. Zo zal het Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) door middel van een Vega raket in de ruimte gebracht worden waarna het ruimtetuig autonoom moet terugkeren naar de Aarde. België neemt prominent deel aan dit ambitieus Europees ruimteproject.
Véronique Dehant, wetenschappelijk onderzoeker bij de Koninklijke Sterrenwacht van België, werd op 13 november 2014 uitgeroepen tot Doctor Honoris Causa van het “Observatoire de Paris”. Deze Belgische wetenschapster werkt aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, waar zij verantwoordelijk is voor de operationele directie “Referentiesystemen en Planetologie”. Ze is ook Buitengewoon Hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain.
Wetenschappers in België verzetten zich fors tegen de besparingsplannen die de kersverse regering Michel wil doorvoeren in het federale wetenschapsbeleid. Zo wil de nieuwe regering de komende vijf jaar ongeveer 46 miljoen euro besparen op het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), het Belgisch ruimtevaartprogramma en de overheidsdienst voor het wetenschapsbeleid BELSPO. Om meer druk uit te oefenen op de plannen van de nieuwe federale regering kan u een online petitie tekenen voor het behoud van BELSPO!
Meer dan 350 wetenschappers van overal ter wereld komen tussen 17 en 21 november 2014 samen in Luik tijdens de elfde editie van de European Space Weather Week om de nieuwste inzichten rond het ruimteweer te bespreken. Ze proberen uitbarstingen op de Zon te voorspellen en te begrijpen hoe deze door de ruimte reizen en de Aarde beïnvloeden. Ruimteweer is niet alleen interessant voor wetenschappers, maar eveneens voor bedrijven waarvan de activiteiten afhangen van bv. uiterst punctuele tijdsregistratie en GPS navigatie.
Net als bij vele andere prestigieuze Europese ruimtemissies is ook België betrokken bij de Rosetta ruimtemissie die de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko sinds augustus 2014 onderzoekt. Zo werkte het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), samen met enkele andere partners, aan de realisatie van het Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis (ROSINA) instrument waarmee men de samenstelling van de komeetatmosfeer wil meten.
Toen op dinsdagavond 28 oktober 2014 een Amerikaanse Antares draagraket, met aan boord het ruimtevrachtschip Cygnus, kort na de lancering explodeerde, was dit ook een grote tegenslag voor de ruimtevaartindustrie in België. Zo bevonden zich aan boord van het private ruimtevrachtschip Cygnus twee experimenten die werden gebouwd door het Belgische ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space.
ESERO België organiseert op 12 november 2014 in samenwerking met zes andere partners een LIVE-event in het kader van de landing van het Europese ruimtetuig Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Deze landing moet het hoogtepunt worden uit ESA's Rosetta missie dat nu al een groot succes is. Het evenement gaat door op de Campus Sterre van de UGent en de ESA beelden zullen voorzien worden van commentaar door Lieven Scheire en Stijn Meuris. Iedereen is van harte welkom!
Op dinsdag 28 oktober 2014 opende voorzitter van de Europse Comissie José Manuel Barroso, ESA directeur generaal Jean-Jacques Dordain, CNES president Jean-Yves Le Gall en Arianespace voorzitter en CEO Stéphane Israel de indrukwekkende 'Space for our Future' te Brussel. Deze unieke tentoonstelling benadrukt de vele succesvolle Europese ruimtemissies en hun impact op ons dagelijks leven. In het heden, maar ook in de nabije toekomst.
Een team van Belgische studenten van de Université de Liège staat opnieuw een stap dichter om hun 'ticket tot de ruimte' in ontvangst te mogen nemen. Zo brachten zij hun zelf ontwikkelde satelliet, genaamd OUFTI-1, naar het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Nederland waar het kleine ruimtetuigje wordt onderworpen aan de vijandige omgeving van de ruimte.