Van 18 juli tot 8 november 2015 komt Gateway to SPACE: The Exhibition naar Brussel. Ontdek een interactieve tentoonstelling over een van de meest fascinerende thema’s van deze tijd: de ontdekking van het heelal. Dankzij de indrukwekkende collectie van satellieten, ruimtepakken en raketten beleeft u het ruimteavontuur van de 20e eeuw van dichtbij en wordt u de toekomst in gelanceerd.
Sinds de oprichting op 25 november 1964 doet het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aëronomie. Dit is de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte. Om de belangrijkste gebeurtenissen van het BIRA extra in de kijker te zetten, werd het boek "50 years of research at the Belgian Institute for Space Aeronomy" uitgebracht.
De Paris Air Show op de luchthaven van Le Bourget is 's werelds oudste luchtvaartbeurs en vliegshow. Dit tweejaarlijkse evenement lokt over een periode van zeven dagen vele tienduizenden zakenmensen, pers en andere bezoekers van over de hele wereld en is vooral bekend om de vele contracten en zakendeals die op deze beurs worden afgesloten. Belgium in Space kreeg dankzij het Belgische ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space de kans om op 16 juni 2015 een bezoek te brengen aan dit bijzondere evenement waar lucht- en ruimtevaart centraal staan.
Op zaterdag 6 juni 2015 van 10 tot 16 uur, opent het von Karman Instituut voor stromingsdynamica (VKI) zijn deuren om iedereen kennis te laten maken met het ruimtevaartuig IXV (Intermediate eXperimental Vehicle). Qinetiq Space en Sabca, de twee andere Belgische partners van deze missie, zullen ook hun activiteiten voorstellen.
Drie onderzoekers van de KU Leuven organiseren een zogeheten “Social Media Flashmob” op donderdag 4 juni 2015 om hun ruimtevaartonderzoek te steunen. Ze roepen mensen overal ter wereld op om op hetzelfde moment, hetzelfde bericht te sturen. Hiermee willen ze het onderzoek aan hun universiteit steunen.
Op 23 en 24 april 2015 onderging de Belgische PICASSO satelliet een Preliminary Design Review (PDR) in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). De twee instrumenten en het satellietplatform werden na een intense review positief beoordeeld waardoor het project nu zijn volgende fase kan ingaan.
Op donderdag 23 april 2015 kregen een 100-tal Belgische jongeren tussen 12 en 14 jaar de kans om samen met Zweedse en Griekse schoolkinderen vragen te stellen aan astronaute Samantha Cristoforetti die momenteel leeft en werkt aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De rechtstreekse videoverbinding met het ISS vond plaats vanuit de turbinehal van de voormalige onderzoeksreactor BR3 van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol.
In het weekend van 5 en 6 september 2015 vindt het unieke SpaceUp evenement in België plaats. Het concept van dit evenement is gebaseerd op het ‘unconference’ principe waarin iedereen een belangrijke rol kan spelen met als centraal thema 'ruimtevaart'. Dit houdt in dat SpaceUp Belgium jouw ruimtevaart conferentie is. De deelnemers bepalen namelijk zelf het programma door presentaties of demo's te geven en deel te nemen aan discussies over ruimtevaart en aanverwanten.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke sleept opnieuw een nieuw belangrijk contract van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de wacht. Zo zal het bedrijf de volgende jaren de computer en elektronica ontwikkelen voor de ambitieuze Europese Proba-3 ruimtemissie.
In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.