Foto: ESA

Het zijn kleine kubusjes met ribben van amper 10 centimeter, volgestouwd met nanotechnologie. Nanosatellieten spelen een steeds belangrijkere rol bij ruimtemissies. Maar hoewel ze heel klein zijn moeten ze niet onder doen voor hun grote soortgenoten. België speelt hierbij al heel lang een pioniersrol en daarom organiseert het Von Karman Instituut (VKI) een bijzondere workshop.

Al vijftien jaar lang tonen nanosatellieten of 'cubesats' hun belang aan in het kader van ruimtemissies, die door onderzoeksinstellingen of universiteiten ontwikkeld worden. Meer dan genoeg reden voor een academische sessie van het Von Karman Instituut op 25 augustus van 10.00 tot 16.30 uur in de lokalen van het VKI in Sint-Genesius-Rode. België heeft al heel wat ervaring opgedaan met Cubesats dankzij projecten zoals OUFTI 1 van de Universiteit van Luik en QB-50 van het VKI. Een aantal onderzoekers van het VKI organiseren nu de eerste Belgian Cubesat Day om de Belgische ervaringen bij elkaar te brengen en ervaringen uit te wisselen. Tijdens een academische sessie kunnen verschillende teams hun huidige projecten voorstellen en hun ervaringen delen. Er kan ook gedebatteerd worden over de toekomstige mogelijkheden van Cubesats en een gezamenlijk standpunt ingenomen, dat kan voorgelegd worden aan het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo).

Praktisch

De eerste editie van de Belgian Cubesat Day vindt plaats op donderdag 25 augustus van 10.00 uur tot 16.30 uur in het VKI, Waterloosesteenweg 72, 1640 Sint-Genesius-Rode.

De deelname is gratis.

Verschillende Belgische Cubesatprojecten passeren de revue van het studentenproject OUFTI 1 van de Universiteit van Luik (Ulg) over SIMBA van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) tot PICASSO van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Er staat ook een bezoek aan het VKI op het programma. Ook ESA zal aanwezig zijn met Roger Walker van het ESA Directorate of Technical and Quality Management.

Meer info: website
Inschrijven: https://www.eventbrite.com/e/1st-belgian-cubesat-day-tickets-26670397878