Eind 2026 zal de Belgische ESA-astronaut Raphaël Liégeois aan zijn eerste ruimtereis beginnen en een op diamant gebaseerde kwantumsensor voor astrochemisch onderzoek meenemen naar het internationaal ruimtestation ISS. Deze kwantumsensor werd ontwikkeld door het OSCAR-team van de Universiteit Hasselt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en UCLouvain en zal fundamenteel onderzoek naar het gedrag van moleculen in microzwaartekracht mogelijk maken.
Indien alles verloopt zoals gepland gaat de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois in 2026 voor de eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS. Daar zal hij ongeveer zes maanden lang samen met enkele andere astronauten leven en werken en tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Liégeois studeerde in april 2024 af als Europees ruimtevaarder na een 14-maanden lange opleiding. Dankzij dit fotodagboek kan je de intensieve opleiding en training als voorbereiding op zijn eerste ruimtemissie op de voet volgen!
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 22 mei 2024 bekend gemaakt dat de Belgische ruimtevaarder Raphael Liegeois in 2026 voor de eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS zal vliegen. Raphael Liegeois studeerde samen met vijf andere kandidaat-ruimtevaarders recent nog af van zijn basisopleiding tot ruimtevaarder. Na Dirk Frimout en Frank De Winne wordt Raphael Liegeois nu de derde Belg die officieel de ruimte zal ingaan en de tweede Belg die gedurende lange tijd zal leven en werken aan boord van het internationale ruimtstation ISS.
De nieuwste groep astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waartoe ook de Belg Raphaël Liégeois behoort, heeft hun eenjarige basistraining succesvol afgerond. Ze werden op maandag 22 april 2024 officieel gecertificeerd in het Europees astronautencentrum van ESA bij Keulen waarmee ze de overgang maken naar volledig gekwalificeerde astronauten die in aanmerking komen voor tokeomstige bemande ruimtemissies.
Vorige week begonnen de leden van ESA's astronautenklas van 2022 aan hun eerste buitenlandse excursie. Ze bezochten NASA's faciliteiten in het Johnson Space Centre (JSC) in Houston, Texas, VS, om vertrouwd te raken met de omgeving waar ze een groot deel van hun training zullen doorbrengen als ze eenmaal aan een missie zijn toegewezen. De groep bestond uit ESA-astronautenkandidaten Sophie Adenot, Rosemary Coogan, Pablo Álvarez Fernández, Raphaël Liégeois en Marco Sieber, ESA-reservelid John McFall en Katherine Bennell-Pegg van de Australische ruimtevaartorganisatie. De kandidaten ondergaan momenteel een basisopleiding tot astronaut en worden voornamelijk vertrouwd gemaakt met het ESA European Astronaut Centre (EAC) in Keulen, Duitsland.
Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) verwelkomde op 9 november 2023 zeven aspirant-astronauten van European Space Agency (ESA). Zij volgden in Soesterberg de zogenoemde centrifuge-training, die ook alle vliegers van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht krijgen. Onder de kandidaat-astronauten was ook de Belg Raphaël Liégeois.
De Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois wordt Officier in de Waalse Orde van Verdienste. De Waalse verdienste (Frans: Mérite wallon) is een orde van Verdienste, ingesteld met decreet van 31 maart 2011 door de Waalse Regering en vanaf 2011 steeds uitgereikt op het Feest van het Waalse Gewest (derde zondag van september) in het Elysette in de Waalse stad Namen. Met deze eretekens worden verdienstelijke personen onderscheiden "die dankzij hun werk belangrijk zijn voor het imago van Wallonië". De Waalse verdienste kent vier rangen: medaille, ridder, officier en commandeur.
ESA verwelkomde de nieuwste groep kandidaat-astronauten die begint aan een 1-jarige opleiding in het Europese Astronautencentrum in Keulen, Duitsland, om zich voor te bereiden op toekomstige ruimtemissies. ESA’s kandidaat-astronauten Sophie Adenot, Pablo Álvarez Fernández, Rosemary Coogan, Raphaël Liégeois en Marco Sieber begonnen hun opleiding bij het Europese Astronautencentrum op 3 april 2023, waar ze worden getraind volgens de hoogste standaarden van de partners van het internationale ruimtestation.
Het is geleden van 2009 dat een Belg nog eens de ruimte inging (Frank De Winne) maar daar zal binnenkort verandering in komen. Zo maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 23 november 2022 de nieuwe groep ESA-ruimtevaarders bekend en daar bevindt zich nu ook een Belg bij: de neurowetenschapper Raphaël Liégeois. Meer dan 22 000 mensen uit 25 Europese landen stelden zich kandidaat, waaronder ook 1 000 Belgen. Raphaël Liégeois maakt deel uit van de groep van zes kandidaten die volgend jaar al starten aan hun opleiding.
De nieuwe klas astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal op woensdag 23 november 2022 worden bekendgemaakt in het Grand Palais Éphémère in Parijs, na de sluiting van de ESA-ministerraad. De ESA-astronautenklas van 2022 zal bestaan uit beroepsastronauten, leden voor de astronautenreserve en astronauten met een lichamelijke handicap voor een haalbaarheidsproject. In 2021 opende ESA de vacatures voor de functies van astronaut en astronaut met een fysieke beperking. De bekendmaking is dankzij dit artikel LIVE te volgen!
In 2009 verbleef de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne voor een tweede maal aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Tijdens zijn tweede ruimtemissie verbleef de Belg maar liefst zes maanden aan boord van het ruimtestation en werd hij de eerste Europese gezagvoerder van het ISS. Aan boord van het ruimtestation maakte hij deel uit van de Expedition 20 en 21 crews en kreeg hij er het bezoek van verschillende Amerikaanse ruimteveren en onbemande bevoorradingstuigen. Dit uitgebreid fotodagboek neemt je mee naar zowel de opleiding van Frank De Winne voor deze langdurige missie alsook naar de ruimtemissie zelf. Alvast veel kijkplezier!
In 1992 werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte aan boord van de spaceshuttle Atlantis. Frank de Winne volgde in zijn voetsporen met twee missies naar het internationaal ruimtestation ISS in 2002 en 2009. In het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol werd deze 25ste verjaardag afgelopen week herdacht. Op vrijdag 13 oktober 2017 kwamen meer dan 150 onderzoekers, studenten en professionals in het SCK-CEN samen, niet alleen omwille van de successen van het verleden maar nog veel meer om een blik naar de toekomst te richten met als belangrijk thema de bescherming van astronauten bij langdurige ruimtemissies, zoals ESA en haar internationale partners die in de planning hebben.
De tweede Belgische ruimtevaarder, Frank De Winne, ging op 30 oktober 2002 voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens deze Soyuz TMA-1 ruimtemissie werd voor het eerst een vernieuwde Soyuz ruimtecapsule gelanceerd. Het belangrijkste doel van deze taxi-vlucht was het verwisselen van de Russische Soyuz ruimtecapsule aan het ISS ruimtestation aangezien deze ruimtetuigen dienst doen als 'reddingsboot' in geval van evacuatie. Klik op 'Lees meer' voor een fotoreportage van deze ruimtemissie.
De bemanning van de Amerikaanse STS-45 ruimtemissie, waar de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout deel van uitmaakt, bracht op donderdag 27 september 2012 een bezoek aan de KU Leuven en UGent. Het bezoek van de astronauten aan de universiteiten maakte deel uit van het Space Week 2012 evenement waarmee men een week lang de twintigste verjaardag in de kijker zette van de STS-45 ruimtemissie.
In 2012 is het twintig jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte inging. Frimout verbleef in 1992, samen met zes andere astronauten, bijna negen dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie. Deze wetenschappelijke ruimtevlucht kreeg de naam 'Atmospheric Laboratory for Applications and Science' (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van de interactie tussen de Zon en de atmosfeer van de Aarde.
In het Planetarium van Brussel is in aanwezigheid van de volledige STS-45 bemanning, waaronder de Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout en de de huidige NASA-directeur Charles Bolden, de aftrap gegeven van het Space Week 2012 evenement dat van maandag 24 tot en met vrijdag 28 september loopt. Space Week is een initiatief van Dirk Frimout en de Euro Space Society en heeft als doel wetenschap en ruimte-onderzoek te promoten bij jongeren.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2002 en 2009 verbleef aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, staat binnenkort aan het hoofd van het European Astronaut Centre (EAC). Het EAC is één van de grote centra van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en bevindt zich in Keulen, Duitsland. Sinds 1990 is het EAC verantwoordelijk voor de selectie, opleiding, medische begeleiding en training van zowel Europese ruimtevaarders die naar het ISS vliegen.
Tijdens de Amerikaanse STS-45 Space Shuttle missie werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte. Reeds in 1986 werd Dirk Frimout al door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geselecteerd als ladingspecialist voor de STS-45 ruimtemissie. Deze ruimtemissie ging op 24 maart 1992 van start en duurde 8 dagen, 22 uur en 9 minuten. Klik op 'Lees meer' voor een fotoreeks van deze ruimtemissie!