Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Belgische satellieten

Belgische satellieten

Belgische satellieten

Pagina 2 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Lancering van de Sentinel-1B en OUFTI-1 satellieten
Foto: ESA TV

Eerste Belgische nanosatelliet gaat de ruimte in Hot!

Vanop de Europese lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Frans-Guyana is op maandag 25 april 2016 met succes de Europese Sentinel-1B aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De lancering had normaal al enkele dagen eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden en technische problemen. Naast de Sentinel-1B aardobservatiesatelliet werden er nog vier kleinere satellieten in de ruimte gebracht waaronder de eerste Belgische nanosatelliet. 

Lees meer …

Integratie van de drie cubesats in hun 'deployer'
Foto: ESA

Belgische OUFTI-1 satelliet gaat in april de ruimte in

De kleine Belgische satelliet, genaamd OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de Université de Liège, zal op 22 april 2016 in de ruimte gebracht worden. Het 'Fly Your Satellite' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar de satelliet deel van uitmaakt, is zijn laatste fase ingegaan waardoor OUFTI-1 nu kaar is om verscheept te worden naar de Kourou lanceerbasis in Zuid-Amerika.

Lees meer …

Eén van de waargenomen zonsverduisteringen gezien door Proba-2
Foto: ESA/KSB

Belgische satelliet observeert zonsverduisteringen

De in België gebouwde microsatelliet Proba-2 heeft op 13 september 2015 vanuit de ruimte maar liefst drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. De gedeeltelijke eclips was op Aarde eveneens zichtbaar vanuit zuidelijk Afrika, de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica. Deze zonsverduistering was nergens op Aarde totaal. 

Lees meer …

Artistieke impressie van de satelliet PICASSO
Foto: BIRA

PICASSO ondergaat positieve Preliminary Design Review

Op 23 en 24 april 2015 onderging de Belgische PICASSO satelliet een Preliminary Design Review (PDR) in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). De twee instrumenten en het satellietplatform werden na een intense review positief beoordeeld waardoor het project nu zijn volgende fase kan ingaan.

Lees meer …

Totale zonsverduistering gezien door de camera van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Belgische satellieten observeren zonsverduistering

Terwijl duizenden mensen in Europa op 20 maart 2015 genoten van een zonsverduistering werd deze eclips ook uitvoerig geobserveerd vanuit de ruimte. Zo gebruikten wetenschappers twee kleine Europese satellieten die in België werden gebouwd om deze zonsverduistering te bestuderen.

Lees meer …

Artistieke impressie van de satelliet PICASSO
Foto: BIRA

BIRA gaat ozonlaag en ionosfeer bestuderen met PICASSO

In 2016 wordt een kleine satelliet gelanceerd die de bovenste lagen van de atmosfeer van de Aarde zal bestuderen. Deze satelliet kreeg de naam 'PICosatellite for Atmospheric and Space Science Observations' (PICASSO) en wordt gebouwd onder leiding van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) samen met het Centre Spatial de Liège (CSL) en het Finse VTT en Britse Clyde-Space Ltd.

Lees meer …

De Belgische nanosatelliet OUFTI-1
Foto: Université de Liège

Belgische studentensatelliet stap dichter bij de ruimte

Een team van Belgische studenten van de Université de Liège staat opnieuw een stap dichter om hun 'ticket tot de ruimte' in ontvangst te mogen nemen. Zo brachten zij hun zelf ontwikkelde satelliet, genaamd OUFTI-1, naar het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Nederland waar het kleine ruimtetuigje wordt onderworpen aan de vijandige omgeving van de ruimte.

Lees meer …

Artistieke impressie van een CubeSat met daaraan het SpaceBillboard advertentiepaneel
Foto: SpaceBillboard

SpaceBillboard: Belgen willen reclame maken in de ruimte Hot!

Drie jonge wetenschappers van de KU Leuven hebben op donderdag 9 oktober 2014 het ambitieuze 'SpaceBillboard' project voorgesteld waarmee men voor het eerst in de geschiedenis een reclamebord in de ruimte wil brengen. Dit advertentiepaneel zal deel uitmaken van een zogeheten 'CubeSat' waarmee men in een baan om de Aarde wetenschappelijk onderzoek wil verrichten.

Lees meer …

Artistieke impressie van een QB50 nanosatelliet in de ruimte
Foto: QB50

Eerste Belgische nanosatellieten gaan de ruimte in Hot!

Vanop de Dombarovsky lanceerbasis, in het zuiden van Rusland, werd op donderdag 19 juni 2014 een Dnepr raket gelanceerd met aan boord maar liefst 37 satellieten afkomstig uit zeventien verschillende landen. De omgebouwde lange afstandsraket vertrok om 21u11 Belgische tijd vanuit een ondergrondse silo en zette enkele minuten later met succes de satellieten uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 630 kilometer. Onder de 37 satellieten bevonden zich ook de eerste twee Belgische nanosatellieten.

Lees meer …

Logo OUFTI-1

Belgische CubeSat geselecteerd voor cruciale tests

De Belgische CubeSat OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de universiteit van Luik, is door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA geselecteerd voor de tweede fase van het 'Fly Your Satellite' programma. Samen met twee andere CubeSats zal de Belgische nanosatelliet weldra cruciale tests ondergaan om te zien of de tuigjes de moeilijke omstandigheden van een lancering en van de ruimte overleven. 

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer