ESA's eclips makende precieze formatievliegmissie Proba-3 is bijna klaar voor zijn lancering! Proba-3 staat gepland voor lancering met een Indiase PSLV-XL raket vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, India, op woensdag 4 december om 11:38 Belgische tijd. De lancering wordt uitgezonden door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO en kan worden bekeken via ESA Web TV en op het YouTube-kanaal van ISRO. De ISRO-uitzending begint rond 11:08 Belgische tijd, een half uur voor de lancering.
Aerospacelab heeft zijn recent gelanceerde satellieten met succes in gebruik genomen en verwerkt momenteel de gegevens van zijn VHR-satelliet (Very High Resolution). De Aerospacelab VHR-satelliet is ontworpen om beelden van het aardoppervlak vast te leggen op submeter-tot-pixelschaal en combineert gegevens uit het zichtbare spectrum. Aerospacelab lanceerde in totaal vier satellieten op de Tranporter-10 missie van SpaceX op 4 maart, waaronder drie RFS-satellieten (Radio Frequency Sensing) en één VHR-satelliet.
Honderden miljoenen mensen zullen volgende week getuige zijn van de totale zonsverduistering in Noord-Amerika, en zonnefysici van over de hele wereld stromen toe om hen te vergezellen. Eclipsen bieden een korte blik op de spookachtige omringende atmosfeer van de zon, de zonnecorona, die normaal onzichtbaar is door de schittering van de zon. Maar de corona zal binnenkort opengesteld worden voor meer langdurig onderzoek: vandaag heeft ESA in België de twee ruimtevaartuigen onthuld die deel uitmaken van de nieuwe Proba-3 missie, die gepland is om orbitale zonsverduisteringen te produceren op aanvraag.
Het is van cruciaal belang om de veranderingen in de ozonlaag en andere atmosferische gassen op te volgen. Ondanks de maatregelen die de voorbije 35 jaar werden genomen om de ozonlaag te beschermen, zal het nog verschillende decennia duren vooraleer het gat in de ozonlaag op Antarctica hersteld is. De ALTIUS-missie, geïnitieerd door België, zal de continuïteit van deze essentiële waarnemingen verzekeren vanaf 2026.
DUPUIS, de wereldwijd bekende uitgever van stripalbums en tijdschriften, en Aerospacelab, het snelgroeiende bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en exploiteren van kleine satellieten, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen met de lancering van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform (VSP), SPIP satelliet, de vierde satelliet van het bedrijf die de ruimte in gaat.
Op vrijdag 8 oktober 2023 is de PROBA-V Cubesat Companion (PVCC) succesvol van op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De in België gebouwde PVCC satelliet is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA), geïnitieerd door VITO, om ruimtevaarttechnologie sneller en beter in te zetten om de toestand van onze aarde op te volgen.
Aerospacelab, de snelgroeiende Belgische fabrikant van kleine satellieten, en Exolaunch, de Duits-Amerikaanse wereldwijde leverancier van missiemanagement en integratiediensten, kondigen met trots de lancering aan van Aerospacelab's Grégoire satelliet, de tweede privé kleine satelliet van het bedrijf die de ruimte in reist. Twee jaar nadat Aerospacelab's eerste satellietmissie (Arthur-1) de ruimte in vloog met SpaceX's tweede speciale kleine satelliet rideshare programma missie (Transporter-2), steeg Grégoire op 12 juni 2023 om 14:35 uur PT op vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten.
Proba-V Companion Cubesat (PVCC) ligt goed op schema voor de lancering in de Europese ruimtehaven Kourou, in Frans Guyana. De kleine, goedkope satelliet is de volgende stap in de voortrekkersrol van België op het gebied van actiegerichte en betaalbare wereldwijde milieumonitoring. Op initiatief van VITO en met de steun van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid heeft een consortium onder leiding van Aerospacelab de PVCC-missie ontwikkeld voor het Europees Ruimteagentschap.
Op 2 september 2022 was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). De missie heeft de haalbaarheid aangetoond van atmosferische teledetectie en in-situ ionosferische plasmameting met een CubeSat en heeft ons waardevolle lessen geleerd over deze nieuwe technologie.
Een jaar geleden, op 3 september 2020, werd de SIMBA (Sun-earth IMBAlance) CubeSat van het KMI samen met 54 andere kleine satellieten aan boord van een Arianespace Vega-raket gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Tijd voor een terugblik op een bewogen jaar!