dinsdag, 21 januari 2014 10:00

Primeur voor België: export van een satelliet bestemd voor Vietnam

Geschreven door SPACEBEL
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
De hoeveelheid vegetatie op Aarde gezien vanuit de ruimte De hoeveelheid vegetatie op Aarde gezien vanuit de ruimte Foto: ESA

In aanwezigheid van de Vietnamese Vice-Premier Hoang Trung Hai en de Belgische Vice-Premier Johan Vande Lanotte, heeft SPACEBEL op 20 januari 2014 in Hanoi het contract getekend voor de levering aan Vietnam van de VNREDSat-1b (Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite) aardobservatiesatelliet. Deze "Made in Belgium" satelliet zal in 2017 worden gelanceerd.

Het industriële consortium, onder leiding van SPACEBEL, telt verschillende Belgische ruimtevaartbedrijven zoals AMOS, QinetiQ Space, Deltatec, het Centre Spatial de Liège (CSL) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), die hun know-how hebben verenigd om het volledige systeem – zowel ‘flight’ als ‘ground’ - te ontwikkelen en te valideren op basis van ESA’s PROBA-satellietplatform. Het project omvat ook een opleidingsprogramma, in samenwerking met de Universiteit van Luik (Ulg), bestemd voor de Vietnamese ingenieurs die voor de ontvangst en analyse van de satellietgegevens zullen instaan. VNREDSat-1b zal voor een vijf jaar durende waarnemingsmissie in een zon-synchrone baan rond de Aarde worden geplaatst. Dankzij deze nieuwe satelliet zal Vietnam zijn autonomie versterken inzake toezicht op ontbossing, vervuiling van rivieren en zeeën, overstromingen, visserij- en landbouwactiviteiten en invloed van klimaatveranderingen. Met deze informatie zal de Vietnamese overheid in staat zijn om haar milieubeleid beter af te stemmen op de specifieke behoeften van het land. Het contract bedraagt meer dan 60 miljoen Euro. SPACEBEL, dat is 1988 werd opgericht en in België werk biedt aan 62 mensen, is trots op de samenwerking met de Vietnamese Academie van Wetenschappen en Technologie (VAST) die de concrete bevestiging weerspiegelt van onze positionering op de markt van mini-satellieten voor aardobservatie.

Foto: L. Piérart / AWEX

Gelezen: 2269 keer Laatst aangepast op dinsdag, 21 januari 2014 13:17

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik