Het internationaal ruimtestation ISS
Foto: NASA

Frank De Winne is afgelopen nacht samen met zijn overige collega's vroegtijdig uit zijn slaap gehaald omwille van een vals alarm aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Om 02u36 Belgische tijd ging plots een alarm af met de melding dat er snel drukverlies optrad aan boord van het complex. Vluchtleidingscentra in Houston, Moskou en Duitsland merkten al snel op dat het om een vals alarm ging. Onder leiding van Frank De Winne inspecteerde de bemanningsleden het ISS waarna de gezagvoerder aan de vluchtleiders liet weten dat alles veilig was.

Als gevolg van het alarm werd de ventilatie uitgeschakeld waardoor er in het Europese Columbus ruimtelabo stof opdwarrelde. Dit stof zorgde uiteindelijk voor een valse rookdetectie. De twaalf bemanningsleden van het ISS en van het ruimteveer Atlantis kregen ook de opdracht uit te kijken voor CO2 ophopingen doordat de ventilatie een tijd lang had uitgelegen. Alle ruimtevaarders konden opnieuw gaan slapen eenmaal de ventilatie aan boord van het ruimtestation opnieuw optimaal functioneerde. Wat uiteindelijk het eerste valse alarm veroorzaakt heeft, is tot op heden nog niet duidelijk.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens