Frank De Winne
Foto: NASA/KSC

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2009 voor zes maanden naar het ISS ruimtestation gaat, wordt mogelijk de eerste Europese commandant van het ruimtestation. Afgelopen dagen won deze hypothese steeds meer aan geloofwaardigheid en volgens de federale wetenschappelijke instellingen is de kans groot dat De Winne tijdens de laatste twee maanden van zijn missie het commando over het ISS krijgt. Frank De Winne ging eind 2002 als eens voor een week naar het ISS maar begin 2009 zal hij gedurende zes maanden lang werken en leven in een baan om de aarde waar hij deel zal uitmaken van de eerste volledige ISS bemanning die zal bestaan uit twee Russen, twee Amerikanen, één Belg en één Canadees.

Na de Duitse astronaut Thomas Reiter is Frank De Winne de tweede Europeaan die gedurende een lange periode aan boord van het ISS blijft. Wanneer De Winne in 2009 zal gelanceerd worden met zijn Soyuz ruimtecapsule richting ISS zal hij vergezeld worden van de Russische kosmonaut Joeri Lontsjakov en de Canadese astronaut Robert Thrisk. De eerste maanden van zijn missie zal hij aan boord de Russische gezagvoerder Gennadi Padalka aantreffen en de twee Amerikaanse astronauten Michael Barratt en Nicole Stott. Aan boord van het ISS ruimtestation zal De Winne voornamelijk werken in het Europese Columbus ruimtelabo en de Japanse Jibo module maar tijdens zijn training naar deze missie zal onze Belg ook een uitgebreide ruimtewandeling opleiding krijgen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens