Frank De Winne
Foto: NASA/KSC

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal na de feestdagen beginnen aan de laatste trainingen voor zijn nieuwe ruimtemissie. Op 23 december gaf De Winne in het Euro Space Center in Redu een persconferentie waarbij hij ondermeer zijn planning voor de volgende maanden bekend maakte. Indien alles verloopt zoals gepland zal de Belgische ruimtevaarder op 25 mei 2009 gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis richting ISS ruimtestation waar hij zes maanden zal leven en werken. Net als in 2002 zal De Winne in mei 2009 opnieuw in de ruimte gebracht worden door een Soyuz raket die zal gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceerplatform in Kazakstan waar meer dan 50 jaar eerder Joeri Gagarin vertrok om 's werelds eerste ruimtevaarder te worden.

Tijdens zijn laatste weken aan boord van het ISS zal het ruimtestation voor het eerst bemand worden door zes permanente ruimtevaarders en zal De Winne de eerste Europese gezagvoerder zijn van deze ruimtemeccano. Wanneer Frank De Winne na de feestdagen zal beginnen aan zijn laatste opleidingen zal hij gedurende een jaar niet meer in België te zien zijn. Frank De Winne zal na een weekje vakantie beginnen aan zijn training in Japan. Daar zal hij ondermeer leren hoe hij een Japanse onbemande cargomodule zal moeten koppelen aan het ruimtestation. Deze 9,2 meter lange H-II Transfer Vehicle (HTV) zal voor het eerst in 2009 gelanceerd worden en kan tot 6 ton aan cargo naar het ISS brengen. Het vastgrijpen en het koppelen van deze nieuwe module aan de Harmony koppelingsmodule van het ISS zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten worden uit de zes maanden lange ruimtemissie van De Winne. Na zijn training in Japan zal Frank De Winne naar Sterrenstad in Moskou reizen en zal hij nog uitgebreide opleidingen volgen in Houston en het Europese astronautencentrum in Keulen. De belangrijkste taken die De Winne zal uitvoeren in het ISS zullen in het teken staan van de wetenschap maar daarnaast zal de Belgische ruimtevaarder ook moeten leren hoe hij ondermeer het ruimtestation het best onderhoud, hoe hij zijn lichaam het best in conditie houdt of wat hij zal moeten doen indien het ISS plots moet geëvacueerd worden. Onder de vele wetenschappelijke experimenten die Frank De Winne zal moeten uitvoeren tijdens zijn verblijf in de ruimte bevinden zich opnieuw enkele experimenten die ontwikkeld werden bij het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space in Kruibeke.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens