De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft de naam bekend gemaakt van de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne. Deze missie krijgt de naam OasISS en werd gekozen uit ongeveer 520 voorstellen. De winnende naam werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent. In deze naam ziet men zowel een verwijzing naar de verkenning van de woestijnen door veroveraars als ook een verwijzing naar het ISS ruimtestation. Daarnaast verwijst OasISS ook naar water in een oase waarvan we hopen dat er op Aarde genoeg is voor iedereen. Deze naam gaat ook mooi samen met de rol die Frank De Winne heeft als “goodwill ambassador” voor UNICEF België aangezien de UNICEF 2009 WASH campagne in het teken staat van water, volksgezondheid en hygiëne.

Tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS zal Frank De Winne ondermeer tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren die ontwikkeld werden door onderzoekers uit verschillende Europese landen. Indien alles verder verloopt zoals gepland zal De Winne eind mei gelanceerd worden aan boord van de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule. De laatste weken van zijn verblijf aan boord van het ISS zal Frank De Winne de eerste Europese gezagvoerder zijn van het internationaal ruimtestation.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens