Dirk Frimout
Foto: Guy Goossens

De bemanning van de Amerikaanse STS-45 ruimtemissie, waar de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout deel van uitmaakt, bracht op donderdag 27 september 2012 een bezoek aan de KU Leuven en UGent. Het bezoek van de astronauten aan de universiteiten maakte deel uit van het Space Week 2012 evenement waarmee men een week lang de twintigste verjaardag in de kijker zette van de STS-45 ruimtemissie.

Daarnaast wou men met deze reünie jongeren inspireren en motiveren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische studierichting. In het bijzijn van zijn vroegere collega's ging burggraaf Dirk Frimout in Leuven in debat met studenten Wetenschap & Technologie. In de namiddag brachten de astronauten een bezoek aan de UGent waar zij de eregasten waren op een academische zitting die in het teken stond van ruimtevaart. Tijdens deze academische zitting gingen de astronauten in debat met moderator en televisiemaker Lieven Scheire met als centraal thema 'The future of human space exploration'. Voor Dirk Frimout was het bezoek aan de UGent een bijzonder moment aangezien hij er in 1963 het diploma van burgerlijk elektrotechnisch ingenieur behaalde en zeven jaar later een doctoraat behaalde in toegepaste fysica. In 1992 ontving de Belgische astronaut door de UGent een eredoctoraat. De KU Leuven biedt, in samenwerking met de UGent sinds 2009 ruimtestudies aan. (Foto: belga)

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens