De STS-45 bemanning
Foto: NASA

In 2012 is het twintig jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte inging. Frimout verbleef in 1992, samen met zes andere astronauten, bijna negen dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie. Deze wetenschappelijke ruimtevlucht kreeg de naam 'Atmospheric Laboratory for Applications and Science' (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van de interactie tussen de Zon en de atmosfeer van de Aarde.

Tijdens deze 46ste Space Shuttle missie werden veertien wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met behulp van twaalf instrumenten die ontwikkeld werden door de Verenigde Staten, België, Frankrijk, Duitsland, Japan, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Dirk Frimout vloog als 'Payload Specialist 2' mee aan boord van het ruimteveer en vloog tijdens deze succesvolle missie in totaal 143 keer om de Aarde. In onderstaand filmpje vertellen de zeven astronauten hun verhaal over de STS-45 ruimtemissie.

 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens