Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoekEinstein Telescope
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. België en ruimtevaart

Situering van de Cluster-satellieten in de ruimte rond de Aarde

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Dankzij het GRMB-project hebben BIRA-onderzoekers bijgedragen aan de inventarisatie van 24 jaar Cluster-metingen door te bepalen in welke regio van de magnetosfeer de satellieten zich op elk moment bevinden. Dat is niet evident, vermits de vorm en afmetingen van die regio’s voortdurend veranderen als gevolg van de wisselwerking met de zonnewind.

Laatst bijgewerkt: 05 mei 2025
Hits: 155

Lees meer …

Van ruimtegeneeskunde naar kinderharten

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Onderzoek bedoeld voor astronauten in het Internationale ruimtestation ISS, vindt zijn weg terug naar aarde. Het Laboratorium voor Fysica en Fysiologie (LPHYS) van de Université Libre de Bruxelles (ULB), in samenwerking met het Erasmusziekenhuis, ontwikkelde een techniek die oorspronkelijk was om de gezondheid van astronauten hun hart en bloedvaten in de gaten te houden. Nu wordt deze technologie getest om aangeboren hartafwijkingen bij kinderen hier op aarde op te sporen.

Laatst bijgewerkt: 05 mei 2025
Hits: 178

Lees meer …

Belgisch onderzoek verovert de maan

Gebruikerswaardering: 5 / 5

De droom om permanent op de maan te wonen is eeuwenoud, al blijven er nog steeds belangrijke uitdagingen om te overwinnen. Onderzoek, gesteund door BELSPO (POD Wetenschapsbeleid) en ESA (European Space Agency), brengt ons dichter naar de oplossing voor gevaren zoals zonnestormen, kosmische straling en maanstof.

Laatst bijgewerkt: 08 januari 2025
Hits: 432

Lees meer …

Satellietdetectie van verschuivingen in maritieme handelsroutes als gevolg van de scheepvaartcrisis in de Rode Zee

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Het conflict tussen Israël en Hamas heeft geleid tot aanvallen op commerciële schepen in de Golf van Aden door de in Jemen gebaseerde Houthi-beweging, waardoor handelsactiviteiten werden verstoord en schepen werden omgeleid weg van de Rode Zee via Kaap de Goede Hoop, voor de kust van Zuid-Afrika. Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki in Griekenland ontwikkelden een methode om de bijdrage van scheepsemissies in de satellietwaarnemingen van NO2 van de TROPOMI-sensor te isoleren.

Laatst bijgewerkt: 06 november 2024
Hits: 315

Lees meer …

Na 24 jaar in een baan om de aarde, einde van de Cluster-missie!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Op 8 september 2024 zal een eerste satelliet van de Europese Cluster-missie (Salsa-C2) terug de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Zo eindigt een ruimteavontuur dat meer dan 24 jaar heeft geduurd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots op haar bijdrage aan deze wetenschappelijke missie waarmee wetenschappers de magnetosfeer hebben bestudeerd. 

Laatst bijgewerkt: 08 september 2024
Hits: 548

Lees meer …

Tiende camera van de toekomstige PLATO-ruimtetelescoop klaar voor integratie op het ruimteschip Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

PLATO is de exoplaneetjachtmissie van het Europees Ruimteagentschap die in 2026 gelanceerd zal worden. De missie bestaat uit 26 breedhoekcamera's die allemaal in België worden geassembleerd. Tien camera's zijn al geassembleerd en hun prestaties zijn gevalideerd onder omstandigheden die representatief zijn voor de ruimte. Vandaag vieren we de aankomst van de tiende camera bij OHB System AG in Oberpfaffenhofen bij München, waar hij in het ruimteschip zal worden geïntegreerd. Het hoofddoel van PLATO is het ontdekken van planeten ter grootte van de aarde in de bewoonbare zone van hun gastheerster.

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2024
Hits: 651

Lees meer …

Installatie van nieuwe CompGran stalen door Andreas Morgensen in het Fluid Science Laboratory Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Op 1 maart zal de Deense astronaut Andreas Morgensen van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) experimenten vervangen tijdens zijn missie aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Hij werkt aan de derde installatie van het experiment "Compacted Granulars" in het Fluid Science Laboratory (FSL). Tijdens deze activiteit zal hij worden bijgestaan door de operatoren van het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC), die hem hun expertise en assistentie zullen geven vanuit hun controlecentrum in Ukkel.

Laatst bijgewerkt: 01 maart 2024
Hits: 624

Lees meer …

Koning Filip van België op bezoek bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Op woensdag 31 januari stond Zijne Majesteit de Koning Filip voor de deur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Zijn bezoek was al een tijdje van tevoren aangekondigd. We waren voorbereid. Koning Filip werd ontvangen door de directeurs van de drie instituten op de site van de Pool Ruimte, waaronder onze eigen directrice Martine De Mazière. Daarna volgden enkele toelichtingen en presentaties van de onderzoekers zelf, waaronder twee van ons instituut: Nicolas Theys (wetenschapper in het team “Luchtkwaliteit”) en Emmanuel Dekemper (wetenschapper in het ALTIUS ruimtemissie-team).

Laatst bijgewerkt: 02 februari 2024
Hits: 678

Lees meer …

ESA keurt EnVision missie naar venus goed en het BIRA werkt hier aan mee Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

ESA's volgende missie naar Venus is vandaag officieel 'aangenomen' door het Science Programme Committee van het Agentschap. EnVision zal Venus bestuderen van zijn binnenste kern tot zijn buitenste atmosfeer en zo belangrijke nieuwe inzichten verschaffen in de geschiedenis, de geologische activiteit en het klimaat van de planeet. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gaat mee aan boord met het VenSpec-H-instrument om in de atmosfeer van Venus potentiële sporen van vulkanisme en oppervlakteveranderingen te detecteren.

Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024
Hits: 629

Lees meer …

België ondertekent Artemis-akkoorden Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

België heeft de Artemis-akkoorden ondertekend die de beste praktijken beschrijven voor verantwoordelijk gedrag bij de verkenning van de ruimte en is daarmee de laatste grote Europese ruimtevaartmogendheid die zich aansluit. Tijdens een ceremonie in de marge van de Europese Ruimtevaartconferentie in Brussel op 23 januari ondertekenden Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, en Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de Artemis-akkoorden namens de Belgische regering.

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2024
Hits: 860

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Raphaël Liégeois

De laatste updates over de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois!

Belgisch sterrenkundig onderzoek

De laatste updates over het Belgisch sterrenkundig onderzoek!

Belgische satellieten

De laatste updates over de Belgische satellieten!

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2025 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer