maandag, 25 maart 2013 13:25

Zes Belgen verblijven aan boord van het MDRS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een gesimuleerde ruimtewandeling nabij het Mars Desert Research Station in Utah Een gesimuleerde ruimtewandeling nabij het Mars Desert Research Station in Utah Foto: Jim Urquhart / Reuters

Van 23 maart tot en met 6 april 2013 verblijven opnieuw Belgen aan boord van het Mars Desert Research Station in Utah, USA. Deze gesimuleerde Marsmissie, die de naam 'MARSupilami' kreeg, bestaat uit zes studenten afkomstig van de Université catholique de Louvain (UCL) en heeft als doel verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren op vlak van sterrenkunde, klimaatstudie, geologie en navigatie. 

De crew, Corentin Liber, Benoit Hespel, François Kinard, Adrien Russel, Benjamin Peeters en Nicolas Roelandt zijn studeren aan de UCL voor geoloog, natuurkundige en ingenieur en zijn de 127ste crew die het Mars Desert Research Station bemannen. Aan boord van deze 'Marsbasis' zullen de zes Belgische studenten een verblijf op de planeet Mars zo realistisch mogelijk nabootsen. Het Mars Desert Research Station bevindt zich op 11 kilometer van de stad Hanksville in de Amerikaanse staat Utah. De basis bevindt zich op deze locatie omdat zijn verlaten en rotsachtige omgeving zeer veel gelijkenissen vertonen met het echte Marslandschap. De habitat is een cilindervormig gebouw met een diameter van 10 meter dat binnenin opgedeeld is in twee verdiepingen met verschillende kamers. Op de onderste verdieping bevindt zich een toilet, douche, labo en werkruimte. Op de tweede verdieping bevinden zich zes kamers voor de crewleden, een keuken en een eetruimte. Zoals in een echt ruimtevaartuig moeten de MDRS leden ook in aangepaste pakken door een speciale luchtsluis eenmaal ze naar buiten willen gaan. Vijf meter naast de habitat bevindt zich een serre waarin men water zuivert en planten alsook groenten probeert te kweken. Het MDRS beschikt ook over een astronomisch observatorium dat zich op een nabij gelegen heuveltje bevindt en beschikt over een 28 centimeter Schmidt-Cassegrain telescoop. Om de basis te voorzien van elektriciteit en water kunnen de bewoners beroep doen op 12 herlaadbare 24 Volt batterijen, twee 5.0 kW generatoren en een opslagtank waarin 1 700 liter water in kan opgeslagen worden. Dankzij een internetverbinding en verschillende webcams kunnen de crews aan de buitenwereld tonen hoe hun gesimuleerde Marsmissies eruit zien.

Logo van de Belgische MDRS 127 crew.

Het Mars Desert Research Station is analoog aan een Marsbasis, een nagebouwde leef- en werkruimte in de woestijn van Utah, zoals er misschien ooit een op Mars zal staan. Op deze plaats kunnen bepaalde aspecten van een verblijf op de Rode Planeet redelijk realistisch worden benaderd: geologie, biologie, weersomstandigheden, beperkte ruimte, communicatiemogelijkheden, etc. De bedoeling van de simulaties, die al verschillende jaren georganiseerd worden, is om mens en machine aan deze ruwe omstandigheden te onderwerpen. Er worden diverse wetenschappelijke proeven uitgevoerd en o.a. prototypes van nieuwe apparatuur getest. Elk jaar worden internationale onderzoekers, studenten, leerkrachten, gemotiveerd om onderzoek te doen op deze unieke analoge 'ruimte' basis. De teams worden om de 14 dagen vervangen.

Volg de missie van de zes studenten via deze website: http://www.mdrs-ucl.be/?lang=fr

Gelezen: 4064 keer Laatst aangepast op maandag, 25 maart 2013 15:55
Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik