Artistieke impressie van de Europese Proba-3 satelliet
Foto: ESA

De derde Europese PROBA kunstmaan heeft als belangrijkste doel het testen van formatievliegen in de ruimte. Deze technologie is van essentieel belang voor toekomstige Europese ruimtevaartprojecten zoals de XEUS en Darwin missies en zal bij het PROBA-3 project uitgevoerd worden door twee kleine ruimtetuigen. Dit demonstratieproject zal eveneens een wetenschappelijk doel met zich meedragen aangezien één van de twee tuigen zal voorzien worden van een verduisteringsschijf (coronograaf) voor observatie van de zon.

Door het formatievliegen van de twee kleine satellieten zal men een 150 meter lange coronograaf kunnen vormen waardoor men de zonnecorona zeer mooi zal kunnen in beeld brengen. In tegenstelling tot de eerste twee PROBA misses (PROBA-1 en PROBA-2) is het Belgische ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke geen hoofdcontractor van het PROBA-3 project. De Swedish Space Corporation (SSC) zal de leiding hebben over een team van bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van dit prestigieuze project. Qinetiq Space (het vroegere Verhaert Space) zal in het kader van het PROBA-3 project wel werken als subcontractor voor de ontwikkeling en realisatie van de ADPMS (centrale computer) en de Corograph Spacecraft.

PROBA 3
De twee satellieten moeten tijdens het PROBA 3 project de efficiëntie en de technologie van
het formatievliegen uitvoerig testen - Foto: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens