Foto: Septentrio

Septentrio N.V. werd in 2000 opgericht en is een ontwerper en fabrikant van satelliet navigatie ontvangers. Het bedrijf, dat zijn hoofdkwartier in Leuven heeft, is een spin-off van InterUniversity Micro Electronics Centre (IMEC) dat het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum is op vlak van micro-elektronica en nanotechnologie. Septentrio levert Global Navigation Satellite System (GNSS) satellietontvangers die vooral gebruikt worden in de nauwkeurige landbouw, zee- en luchtvaart, bij landmetingen, bouwindustrie en geautomatiseerde regeltechnieken voor voertuigen. In 2007 werd Septentrio bekroond met de Trends Gazelle Ambassador onderscheiding die toegekend werd voor de technische innovatie en snelle groei van dit bedrijf. Dit Belgische hightech bedrijf ontwikkelde de eerste ontvangers die door de European Space Agency (ESA) werden gebruikt om de eerste Galileo signalen, afkomstig van de GIOVE-A satelliet, op te vangen.

De naam 'Septentrio' verwijst naar het Latijnse woord 'septentrio' waarmee men op oude landkaarten het noorden aanduidde. Septentrio beschikt over een internationaal team van deskundigen die instaan voor de ontwikkeling van Septentrio's eigen chips, elektronica, software en algoritmen. Het bedrijf verkoop commerciële industriëme ontvangers van zowel GPS alsook Glonass en Galileo signalen voor zeer nauwkeurige toepassingen. Doordat de toestellen die Septentrio ontwikkeld vooral gebruikt worden voor professionele doeleinden wordt de nadruk gelegd op neuwkeurigheid en betrouwbaarheid alsook op het gebruiksgemak en configureerbaarheid. Eén van de zaken die op Septentrio's intellectuele eigendomslijst staan is APME, een originele methode om de meerwegontvangst-effecten te onderdrukken. Vandaag de dag zijn ongeveer 60 mensen werkzaam bij Septentrio en het bedrijf richtte in Los Angeles in Californië een dochteronderneming op om op die manier dichter bij Noord-Amerikaanse klanten en integratoren te staan.

Septentrio en Galileo

De geschiedenis van Septentrio is nauw verbonden met de ontwikkeling van Europa's eigen navigatiesysteem Galileo. Septentrio werd door ESA gekozen voor de verschillende fasen van haar programma voor satellietnavigatie. Het Belgisch bedrijf heeft de eerste ontvangers gebouwd voor het European Geostationary Navigation Overlay System (EGNOS) dat GPS-signalen filtert. De drie ontvangers die Septentrio ontwikkelde voor de GIOVE-A kunstmaan konden de signalen die de satelliet uitzendt vanuit de ruimte kalibreren en valideren. Zo speelde Septentrio een zeer belangrijke rol toen men op 12 januari 2006 voor het eerst Galileo signalen uitzond vanuit de ruimte. In 2007 kreeg Septentrio de toelating van het Europese ruimtevaartagentschap ESA om satellietontvangers, die Galileo signalen opvangen, te verkopen aan bedrijven. GeNeRx was het eerste door Septentrio ontwikkelde commerciële model dat signalen kon opvangen van een Galileo satelliet. Hierdoor werd Septentrio het eerste Europese bedrijf dat zich toelegt op commerciële Europese navigatietoepassingen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens