Foto: AeroGo

AeroGo Europe NV is gevestigd in het noorden van Antwerpen (Ekeren) en is sinds de jaren '70 één van de wereldleiders in het ontwerpen en vervaardigen van systemen (luchtkussens) om grote en delicate lasten te verplaatsen. Dit bedrijf ontwerpt vrijwel elk type van verplaatsingstoestel voor zware lasten en levert transportsystemen voor ondermeer het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, het Europese ruimtevaartagentschap ESA en het European Southern Observatory (ESO). Zo werd de eerste Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) op een transporteur van AeroGo Europe NV verplaatst tussen verschillende montagehallen in Frans-Guyana en ontwierp het bedrijf eerder al transporteurs voor de Space Shuttle en de Ariane 5 draagraketten. Daarnaast is het AeroGo ook een gevestigde waarde in de luchtvaart-, scheepvaart- en automobielsector. Alle onderdelen die dit bedrijf ontwerpt, zijn volledig huisgemaakt en werden klantgericht ontworpen. De oorsprong van de aanpasbare luchtkussens ligt bij het Amerikaanse bedrijf General Motors dat in de jaren '60 een patent nam op deze technologie. In 1997 werd moederbedrijf AeroGo Inc. in de Verenigde Staten overgenomen door SI Technologies waarna AeroGo Europe NV uiteindelijk een volledig onafhankelijk Belgisch bedrijf werd.

AeroGo verplaatste in het verleden al de grootste telescoopspiegels in opdracht van het European Southern Observatory (ESO). De vier spiegels bestemd voor de Very Large Telescope in Chili hebben elk een diameter van 8,2 meter en een gewicht van 50 ton. Op regelmatige tijdstippen worden deze reusachtige spiegels uit de telescopen gehaald voor onderhoud door middel van AeroGo transportsystemen. Interne brandstoftanks voor de krachtige Ariane 5 draagraketten worden door middel van een Aero-Pallet Transporter probleemloos verplaatst. Deze transportsystemen kunnen tot 130 ton verplaatsen en kunnen in lengte aangepast worden van 8 tot 12 meter. Op de Kourou lanceerbasis in Frans-Guyana worden de Ariane 5 Solid Rocket Motor Segments probleemloos verplaatst dankzij speciaal ontworpen transportsystemen van AeroGo. Het bedrijf ontwikkelde een 5 op 5 meter groot systeem dat tot 200 ton kan verplaatsen om de 14 meter hoge raketonderdelen te transporteren. De eerste Automated Transfer Vehicle werd eind 2007 van de voorbereidingshal naar de plaats waar het geladen werd met brandstof verplaatst door middel van een AeroGo luchtkussen. Deze transporteur kan tot 25 ton verplaatsen. Het grote voordeel van de transportsystemen van AeroGo is dat men geen rails, wielen of kranen nodig heeft en de bediening vaak zeer eenvoudig is. Geen last is voor AeroGo te zwaar tot zolang de ondergrond vlak is.

AeroGo referenties uit de ruimtevaartsector:

 • Alliant Techsystems Inc. (ATK)
 • Boeing Space & Defense
 • Centre National d'Etudes Spatiales (CNES)
 • Daimler-Benz Aerospace
 • EADS Astrium
 • European Space Agency (ESA)
 • European Southern Observatory (ESO)
 • Lockheed Martin
 • Max-Planck-Institut für Astrophysik
 • National Aeronautics and Space Administration (NASA)
 • SABCA
 • UK Astronomy Technology Centre

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens