Belgen in de sterrenkunde

Belgen in de sterrenkunde

Georges Lemaître

dinsdag, 06 maart 2012 05:25

Zou hij het zijn? De bekendste Belg als het over sterrenkunde gaat. Hij was een katholieke priester, kosmoloog, wiskundige en natuurkundige. Zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen leverde hij aan de algemene relativiteitstheorie en aan de kosmologie door zijn hypothese van het uitdijende heelal en als grondlegger van de oerknaltheorie. Hij was een pionier in het toepassen van de algemene relativiteitstheorie op kosmologie. Ik heb het over Lemaître, George Lemaître. Na dit artikel zal wel duidelijk zijn dat Lemaître misschien toch wel aanspraak mag maken op de titel 'Grootste sterrenkundige Belg'.

Belgen in de sterrenkunde: Charles Jean-Baptiste Fievez

dinsdag, 03 april 2012 07:52

België heeft heel wat sterrenkundigen gehad die elk op hun terrein baanbrekend werk hebben verricht. Met Charles Fievez was het niet anders. Laat ons het leven en werk van deze Belgische sterrenkundige uit de 19e eeuw eens van wat dichter bekijken. Hij was immers de pionier van de sterrenkundige spectroscopie in België.

Belgen in de sterrenkunde: Sylvain Julien Victor Arend

zaterdag, 28 april 2012 18:55

Begin 2012 was het twintig jaar geleden dat een bekend Belgisch sterrenkundige overleed. Zijn naam wordt ook soms voor een sterrenbeeld gebruikt. Door enkele van zijn indrukwekkende ontdekkingen heeft hij zichzelf dan ook aan de sterrenhemel vereeuwigd. In deze editie van 'Belgen in de sterrenkunde' gaat het over Sylvain Arend.

Belgen in de sterrenkunde: Polidore Ferdinand Félix Swings

dinsdag, 12 juni 2012 21:21

Er zijn twee Belgische sterrenkundigen met die naam: vader en zoon. In deze editie van ‘Belgen in de sterrenkunde’ heb ik het over de vader: Polidore Ferdinand Félix Swings. Hij is vooral bekend als astrofysicus en spectroscopist. In België behoren hij en zijn leerling, de geofysicus Marcel Nicolet (eerste directeur van het BIRA), tot de pioniers van het Belgisch ruimteonderzoek. Hij wordt soms vermeld als Pol Swings.

Belgen in de sterrenkunde: Eugène Joseph Delporte

maandag, 02 juli 2012 12:54

De persoon die deze maand aan bod komt in de rubriek 'Belgen in de sterrenkunde' staat zo goed als zeker in elk boek over sterrenbeelden, het zonnestelsel, kometen of planetoïden. Vooral de laatste twee vormden het werkterrein van Eugène Joseph Delporte.

Belgen in de sterrenkunde: Paul Ledoux

donderdag, 09 augustus 2012 20:46

Sla een boek open over het inwendige van sterren of sterstabiliteit en deze Belg wordt bijna zeker vermeld. Het werk van deze Belgische sterrenkundige ligt dan ook aan de grondslag van veel hedendaags onderzoek naar het inwendige van sterren en hun variabiliteit. Al op jonge leeftijd werd zijn kunde en kennis terzake wereldwijd gewaardeerd. In heel wat (zeer) recent werk wordt ook Cédric Ledoux, de Franse kosmoloog genoemd. Hier gaat het over de Belg Paul Ledoux.

Belgen in de sterrenkunde: Paul Henri Stroobant

zaterdag, 03 november 2012 04:40

In dit artikel over 'Belgen in de sterrenkunde' hebben we het ditmaal over Paul Henri Stroobant. Als Belgisch sterrenkundige sneed hij de meest diverse onderwerpen aan.

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies