Op 27 mei 2009 wordt Frank De Winne, samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Bob Thirsk gelanceerd naar het International Space Station (ISS) waar hij zes maanden lang zal leven en werken. Een bijzondere ervaring, niet alleen voor de astronauten, maar ook voor hun families die achterblijven. Ook al zijn ze duizenden kilometers van elkaar gescheiden, Frank en Lena praten dagelijks met elkaar en zien elkaar één keer per week via de webcam. Samen met de andere astronauten en hun families zoeken ze naar een manier om zes maanden zonder elkaar door te komen. In dit unieke boek vertelt Lena Clarke De Winne het menselijke verhaal achter de ruimtevlucht. Over de lange voorbereiding, het dagelijkse leven aan boord én op aarde en de media-aandacht. Door de ogen van Frank, Bob, Roman en hun vrouwen beleef je de kritieke fases van de lancering, de koppeling aan het ISS en de landing. In Mijn countdown beschrijft Lena Clarke De Winne de ruimtevlucht van haar echtgenoot Frank De Winne als één van de meest intense menselijke ervaringen. Een fascinerend avontuur dat niet zomaar herhaald zal worden. Dankzij het verhaal van Lena ben je getuige van dit bijzondere historische moment!
Klik hier om het boek online te bestellen!
De planetoïde 2001 MP29 heet voortaan (108953) Pieraerts. Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984 en was een nobertijn in de Abdij van het Park van Leuven en de Abdij in Grimbergen. Pater Pieraerts had begin de '60 boven de gebouwen van het Fenikshof in Grimbergen zijn eigen sterrenwacht die vaak bezocht werd door ondermeer Armand Pien.
Ben je een fan van musea, voorstellingen of tentoonstellingen? Hou je van ruimtevaart en sterrenkunde? Dan is dit overzicht zeker iets voor jou! Nu de eindejaarsdagen voor de deur staan, is het altijd leuk om er eens op uit te trekken en iets meer te leren over de wondere wereld van het universum of de verkenning van ons zonnestelsel. Dit kan je doen in het Brusselse Atomium, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Planetarium van België of het Europlanetarium in Genk. Hier kan je van harte genieten van voorstellingen of tentoonstellingen die allemaal in het teken staan van sterrenkunde en ruimtevaart.
Op 26 november werd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana een Ariane 5 draagraket gelanceerd met aan boord ondermeer de Europese Hylas-1 communicatiesatelliet. Wat deze Highly Adaptable Satellite (HYLAS) communicatiesatelliet zo bijzonder maakt is dat deze honderdduizenden mensen, die in afgelegen gebieden wonen in Europa, de volgende vijftien jaar zal voorzien van breedband internet. Daarnaast is dit ESA's eerste volledige satelliet die ontwikkeld werd door publiek-private samenwerking. De commerciële operator, het Britse Avanti Communications, heeft de grootste financiële bijdrage geleverd voor dit project terwijl de European Space Agency (ESA) samen met het ruimtevaartbedrijf EADS Astrium verantwoordelijk was voor de techniek en instrumenten aan boord van de 2,5 ton zware satelliet.
Op donderdag 21 oktober 2010 werd in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie de Tweede Internationale Conferentie over Ruimte-Exploratie gehouden. Deze ontmoeting had tot doel een gezamenlijke visie te definiëren voor Europa rond ruimte-exploratie. In juli 2008 werd het startschot van dit proces gegeven op een informele bijeenkomst van de Europese ministers bevoegd voor de ruimte. Een jaar later vond de eerste internationale conferentie over ruimte-exploratie plaats in Praag op 23 oktober 2009. Het evenement van 21 oktober, met dezelfde doelstellingen, was een succes voor de 29 lidstaten van de Europese Unie, de leden van de ESA en de aanwezige internationale partners.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan werden op donderdag 19 oktober zes nieuwe Globalstar communicatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht. De raketmotoren van de 300 ton zware Sojoez 2-1a raket werden om 19u10 Belgische tijd tot ontbranding gebracht waarna de zes kunstmanen 110 minuten later probleemloos uitgezet werden in een baan om de Aarde op een hoogte van 920 kilometer. Dit zijn de eerste zes satellieten van het Globalstar Second Generation netwerk dat uiteindelijk zal bestaan uit een constellatie van 48 kunstmanen.
Eén van de grootste uitdagingen voor ingenieurs uit de ruimtevaartsector is formatievliegen. Tijdens het formatievliegen razen twee of meerdere ruimtetuigen met een snelheid van enkele kilometers per seconde op amper enkele meters van elkaar doorheen de ruimte. Ervoor zorgen dat de verschillende ruimtetuigen hun juiste positie behouden is de belangrijkste taak aangezien dit anders kan leiden tot de vernietiging van de kunstmanen.
Enkele leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Jette hebben de derde plaats behaald tijdens een internationale wedstrijd waarbij men een minisatelliet ter grootte van een frisdrankblikje moest ontwerpen. Het Verenigd Koninkrijk won de wedstrijd en Ierland pakte de tweede plaats. Van 16 tot en met 18 augustus vond op de Andoya Rocket Range in Noorwegen de Europese CanSat competitie plaats die voor het eerst werd georganiseerd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Tijdens deze wedstrijd streden elf teams uit verschillende Europese landen om de eerste plaats in een wedstrijd waarbij men een eigen minisatelliet moest ontwikkelen. De CanSat minisatellietjes worden gebouwd in een 33 kubieke centimeter groot blikje.
Een team onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde van de K.U.Leuven hebben met behulp van ESA's Herschel ruimtetelescoop waterdamp en koolstof ontdekt in een oude ster. Deze spectaculaire ontdekking verscheen op donderdag 2 september in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers hebben tot ieders verbazing in de atmosfeer van de ster CW Leonis grote hoeveelheden waterdamp ontdekt.
Na een diepgaande selectieprocedure hebben de NASA en de ESA SOIR-NOMAD gekozen als sleutelinstrument uit twintig andere voorgestelde instrumenten van over de hele wereld die in staat zijn de atmosfeer van de rode planeet te onderzoeken. De lading voor de ExoMars Orbiter zal bestaan uit 5 instrumenten, waaronder het sleutelinstrument SOIR-NOMAD. De conceptie en de assemblage van SOIR-NOMAD en de analyse van de gegevens die het naar ons zal sturen, zullen worden uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA-IASB) in samenwerking met Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Canada en de Verenigde Staten zullen een wetenschappelijke ondersteuning bieden.