Brussel, 10 oktober 2023 - Vandaag publiceren het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de Gaia-samenwerking nieuwe gegevens in de vorm van vijf Focused Product Releases. De resultaten zijn veelbelovend en bieden met deze datapublicatie een voorproefje van wat de vierde versie van de Gaia-catalogus (Gaia DR4) zal inhouden die eind 2025 wordt verwacht.
De Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois wordt Officier in de Waalse Orde van Verdienste. De Waalse verdienste (Frans: Mérite wallon) is een orde van Verdienste, ingesteld met decreet van 31 maart 2011 door de Waalse Regering en vanaf 2011 steeds uitgereikt op het Feest van het Waalse Gewest (derde zondag van september) in het Elysette in de Waalse stad Namen. Met deze eretekens worden verdienstelijke personen onderscheiden "die dankzij hun werk belangrijk zijn voor het imago van Wallonië". De Waalse verdienste kent vier rangen: medaille, ridder, officier en commandeur.
Vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra bundelen hun krachten in het project AstroCardia. Met dat project maken ze er hun missie van om de hartgezondheid te verbeteren. En dat doen ze op een wel heel bijzondere plek: in de ruimte. Op die manier willen ze hartveroudering beter bestuderen en er een geschikt onderzoeksmodel voor creëren. Daarvoor ontwikkelden ze via 3D-bioprint een kunstmatig miniatuurhart en bijhorend bloedvatenstelsel. Die zogenaamde ‘heart-on-a-chip' vertrekt in 2025 naar het internationaal ruimtestation ISS.
Een wetenschappelijk team onder leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en de KU Leuven, heeft vastgesteld dat magnetische golven met een hoge frequentie essentieel zijn om de atmosfeer van de zon op te warmen tot miljoenen graden. Deze bevinding werpt een nieuw licht op het meest intrigerende zonne-mysterie: wat maakt de atmosfeer van de zon zoveel heter dan haar oppervlak?
Antwerp Space en Airbus Defense and Space hebben een contract getekend voor de ontwikkeling van het Communicatiesubsysteem voor de Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey (Ariel)-missie van het Europees Ruimteagentschap. Ariel is de vierde missie van gemiddelde klasse in het Cosmic Vision-programma van het Europees Ruimteagentschap (ESA). Deze missie zal honderden transiterende exoplaneten observeren en hun chemische samenstelling en thermische structuur meten.
Het wereldwijde CAMS-systeem (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), dat dagelijks analyses en voorspellingen levert over de samenstelling van de atmosfeer, heeft gisteren een belangrijke upgrade ondergaan. Het systeem houdt nu niet alleen rekening met gedetailleerde chemische processen in de troposfeer (de onderste 10 km van de atmosfeer), maar ook in de stratosfeer, de laag van de atmosfeer tussen 15 en 50 km die de ozonlaag bevat. Het zal een realistischere weergave en een beter begrip van de wederzijdse interacties tussen weer, klimaat en stratosferische chemie mogelijk maken.
Aan de hand van waarnemingen gemaakt met de NASA TESS ruimtetelescoop en spectroscopie van de KU Leuven Mercator telescoop is een team van onderzoekers van de KU Leuven erin geslaagd om een nieuwe zware pulserende ster te ontdekken, genaamd HD192575, en zowel diens massa, leeftijd en interne rotatie te bepalen. Deze bevindingen zijn belangrijk aangezien zware sterren zoals HD192575 op een bepaalde dag zullen uiteenspatten als supernova en zo een kosmisch ballet scheppen op de nachthemel. Om de fysica achter dergelijke supernova te begrijpen, alsook de zwarte gaten en tollende neutronensterren die achterblijven, is het noodzakelijk om te achterhalen hoe hun voorgangers intern samengesteld zijn, en hoe ze evolueren. HD192575 biedt hierbij een uniek inzicht voor het opkomende ballet, aangezien zware sterren maar kortstondig leven in het Universum, en een gedetailleerde beschrijving zeer nauwkeurige data sets van lange duur vereist.
Aerospacelab, de snelgroeiende Belgische fabrikant van kleine satellieten, en Exolaunch, de Duits-Amerikaanse wereldwijde leverancier van missiemanagement en integratiediensten, kondigen met trots de lancering aan van Aerospacelab's Grégoire satelliet, de tweede privé kleine satelliet van het bedrijf die de ruimte in reist. Twee jaar nadat Aerospacelab's eerste satellietmissie (Arthur-1) de ruimte in vloog met SpaceX's tweede speciale kleine satelliet rideshare programma missie (Transporter-2), steeg Grégoire op 12 juni 2023 om 14:35 uur PT op vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten.
Een studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Luik, die gebruik maken van waarnemingen van NASA's TESS-telescoop, presenteert de ontdekking van een systeem van twee planeten die iets groter zijn dan de aarde en synchroon rond een koude ster draaien. Het systeem, dat de naam TOI-2096 heeft gekregen, bevindt zich op 150 lichtjaar van de aarde. Deze ontdekking werd ook gepubliceerd in het bekende tijdschrift Astronomy & Astrophysics.
JACKSONVILLE, Fla.--(BUSINESS WIRE)--Redwire Corporation (NYSE: RDW), een leider op het gebied van ruimte-infrastructuur voor de ruimtevaarteconomie van de volgende generatie, heeft vandaag aangekondigd dat haar volledige dochteronderneming, Redwire Space NV, een contract van 14 miljoen euro heeft gekregen in het kader van een programma van en gefinancierd door het exploratieprogramma van de Europese Ruimtevaartorganisatie om de 3D-BioSystem Facility te ontwerpen, te ontwikkelen en te kwalificeren.