Op 20 oktober 2011 zal Europa zijn eerste twee Galileo-navigatiesatellieten in de ruimte brengen vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Om deze eerste twee satellieten een naam te geven, organiseerde de Europese Commissie een unieke tekenwedstrijd voor kinderen in alle EU-lidstaten met als centraal thema 'ruimte en ruimtevaart'. De winnaar in elk land mag zijn/haar naam geven aan één van de 27 Galileo-kunstmanen.
Op 7 juni 2011 rond 08u41 Belgische tijd vond op het oppervlak van de zon een reusachtige uitbarsting plaats. Deze zogenaamde 'M2.5' zonnevlam veroorzaakte een krachtige 'coronal mass ejection' (CME) die energetische geladen deeltjes met hoge snelheid de ruimte inblies. De energie die op dat moment vrijkwam is te vergelijken met die energie die vrijkomt bij miljarden waterstofbommen.
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft laten weten dat de Belgische wetenschappelijke satelliet ALTIUS in 2015 gelanceerd wordt. ALTIUS staat voor 'Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere' en heeft als doel de ozonverdeling in de atmosfeer te bepalen en spoorgassen te detecteren. Zo moet ALTIUS ondermeer het 'gat' in de ozonlaag nauwlettend in de gaten houden. In februari 2011 eindigde de fase waarin de technische concepten van het project werden vastgelegd.
Onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zijn tot een opmerkelijke conclusie gekomen in verband met de Saturnusmaan Titan. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat deze maan een enorme oceaan verbergt onder de betrekkelijk dunne korst. Indien dit klopt, zou dit de variaties in de bewegingen van Titan verklaren alsook de vraag beantwoorden waar al dat methaan in de atmosfeer van deze maan vandaan komt.
De Europese Commissie organiseert tussen 10 april en 31 mei 2011 een tekenwedstrijd voor Belgische kinderen. De winnaar of winnares mag zijn of haar naam geven aan een satelliet van het Galileo-programma, die gelanceerd zal worden in de ruimte. Deze boeiende nieuwe tekenwedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie. Alle Belgische kinderen van negen tot elf kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Om deel te nemen moet elk kind een kunstwerkje maken over het thema 'Ruimte en ruimtevaart'. Enkele voorbeelden zijn een tekening van de aarde met andere planeten en satellieten of de lancering van de raketten met de Galileo-satellieten.
Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de ruimtevlucht van Joeri Gagarin nodigen het Planetarium van Brussel, Federaal Wetenschapsbeleid, B.USOC en de organisatoren van de 'Belgian Yuri’s night' u op donderdag 21 april 2011 vriendelijk uit voor een unieke ontmoeting met ESA astronaut Frank De Winne. Op 12 april 1961 werd de capsule Vostok 1 gelanceerd met aan boord de kosmonaut Joeri Gagarin, de eerste mens ooit die in de ruimte gevlogen heeft. Om de 50ste verjaardag van deze eerst bemande ruimtevlucht te vieren, zal ESA astronaut Frank De Winne aanwezig zijn in het Planetarium om zijn ervaringen als astronaut aan boord van het Internationale Ruimtestation te delen met het grote publiek.
Het uitzonderlijk 'ozongat' dat vorige maand Scandinavië bereikte, is aan het afnemen en zal waarschijnlijk in de loop van de komende weken volledig verdwijnen. Om dit fenomeen te illustreren heeft het BIRA een animatiefilmpje gemaakt. Deze video toont de ozonconcentratie in de lage stratosfeer (wereldbol rechts), waar de ozonafbraak het sterkst is, voor de periode 20 februari tot 4 april. Het is duidelijk te zien dat dit 'ozongat' eind maart Scandinavië bereikt heeft en op dit moment aan het afnemen is. De komende weken zal het verder uitwaaieren. Ter vergelijking laat de kleinere wereldbol links de typische waarden zien voor dezelfde periode in een 'normaal' jaar (2010). De data komen van het ECMWF en werden gegenereerd voor het Europese project MACC, waar het BIRA verantwoordelijk is voor de stratosferische ozonservice.
Vandaag de dag wordt ongeveer 90% van alle goederen wereldwijd getransporteerd door ongeveer 18 miljoen stalen containers. Deze containers worden over zee met schepen van het ene continent naar het andere gebracht waarna vrachtwagens over land de containers naar hun eindbestemming brengen. Het Belgische bedrijf Acrosoma in Lokeren, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van composietstructuren, is er met behulp van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in geslaagd om het gewicht van containers te verminderen waardoor deze 10% meer lading kunnen transporteren. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat er minder vrachtwagens op de weg rijden en er minder uitstoot is van koolstofdioxide.
De Europese Herschel ruimtetelescoop heeft tussen 18 en 21 december 2010 de grootste en meest gedetailleerde kaart gemaakt van het Andromedastelsel. Het Andromedastelsel (ook gekend onder de naam M31) is een groot sterrenstelsel dat het dichts bij ons melkwegstelsel ligt. De unieke kaart van de Andromedanevel werd gemaakt met behulp van vijf verschillende infraroodfilters en bestrijkt een gebied dat meer dan vijftig keer zo groot is al een volle Maan.
België heeft als laatste van de 26 lidstaten van de Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten (Eumetsat) het Meteosat Third Generation programma goedgekeurd. De uiteindelijke goedkeuring van alle lidstaten is voor Eumetsat en zijn partner ESA, die alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van deze satellieten ontwikkelt en bouwt, van zeer groot belang. Dankzij het Meteosat Third Generation programma is de verdere waarneming van het weer en het klimaat boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan voor de volgende decennia verzekerd. Ondanks de moeilijke financiële toestand in Europa beslisten de 26 Eumetsat-lidstaten toch om te investeren in een nieuwe generatie weersatellieten.