Artistieke impressie van een Pléiades-HR kunstmaan
Foto: CNES

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, is in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 december 2011 de tweede Sojoez draagraket gelanceerd. De 305 ton zware raket vertrok om 03u03 Belgische tijd en zette met succes zes satellieten uit in de ruimte. De hoofdvracht aan boord van de Sojoez draagraket was de eerste Pléiades-HR kunstmaan.

Deze satelliet heeft een gewicht van ongeveer duizend kilogram en werd in opdracht van het Franse ruimtevaartagentschap CNES gebouwd onder leiding van het Europese bedrijf Astrium. Het Pléiades-HR project is de opvolger van de zeer succesvolle Europese SPOT-aardobservatiesatellieten die Europa al sinds 1986 voorzien van beeldmateriaal. Het uiteindelijk Pléiades-netwerk zal bestaan uit twee satellieten die beelden van het aardoppervlak moeten maken met een resolutie tot 50 centimeter. De data afkomstig van deze twee satellieten zal zowel voor civiele alsook voor militaire toepassingen gebruikt worden. Het Belgische bedrijf Spacebel, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van software, begon in 2004 te werken aan het Pléiades project aangezien het bedrijf het contract toegewezen kreeg voor de ontwikkeling van de on-board software. Een jaar later werd Spacebel geselecteerd door het Franse ruimtevaartagentschap CNES om mee te werken aan de ontwikkeling van het Pléiades-controlecentrum. In dit centrum ontvangt men alle specifieke aanvragen voor het maken van beelden, stuurt en controleert men de systemen aan boord van de satellieten en levert men uiteindelijk de ontvangen data aan ondermeer wetenschappelijke instellingen of onderzoekers. Daarnaast speelde Spacebel ook nog een belangrijke rol tijdens simulaties zodat alle systemen van de satellieten uitvoerig kunnen getest worden alvorens deze ruimte ingaan. Spacebel heeft sinds 1988 al aan meer dan dertig ruimteprojecten meegewerkt en heeft sindsdien een stevige reputatie opgebouwd op vlak van software ontwikkeling.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens