Artistieke impressie van het Lynx ruimtetuig
Foto: XCOR Aerospace

Een nieuwe winkel in Antwerpen, genaamd X-tremeLAB, biedt voor het eerst in België commerciële ruimtevluchten aan. De winkel, die gespecialiseerd is in "unieke luxe-objecten", is in België de exclusieve verkoopsagent voor het commerciële ruimtevaartbedrijf Space Expedition Curaçao (SXC). Dit bedrijf wil vanaf 2014 ruimtevluchten aanbieden tegen betaling waarbij één piloot en één passagarier tot op een hoogte van iets meer dan 100 kilometer gebracht worden door middel van het XCOR Lynx-ruimtetuig.

Dit kleine tuigje wordt vanop een commerciële ruimtehaven, vanop het Caraibische eiland  Curacao, door middel van vier raketmotoren in de 'ruimte' gebracht. Eenmaal het tuigje zich op zijn maximale hoogte bevindt, zal de crew zich gedurende enkele minuten in een gewichtloze omgeving bevinden. Hierna keert de Lynx terug naar de Aarde en landt het opnieuw op Curaçao. Geïnteresseerden moeten voor dergelijke suborbitale ruimtevluchten wel eerst 73 000 euro betalen. Sinds april 2011 werden er bij Space Expedition Curaçao al meer dan 45 tickets verkocht. Naast 'ruimtetoeristen' mikt Space Expedition Curaçao ook op wetenschappelijke klanten voor onderzoek en trainingen met het XCOR Lynx ruimtetuig.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens