Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke sleept opnieuw een nieuw belangrijk contract van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de wacht. Zo zal het bedrijf de volgende jaren de computer en elektronica ontwikkelen voor de ambitieuze Europese Proba-3 ruimtemissie.
In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.
Terwijl duizenden mensen in Europa op 20 maart 2015 genoten van een zonsverduistering werd deze eclips ook uitvoerig geobserveerd vanuit de ruimte. Zo gebruikten wetenschappers twee kleine Europese satellieten die in België werden gebouwd om deze zonsverduistering te bestuderen.
Momenteel waait er doorheen België een heuse 'eclipsgekte'. Vrijwel alle verkopers en leveranciers van eclipsbrilletjes zitten door hun voorraad heen en op tal van plaatsen plant men waarnemingsactiviteiten om de eclips zo goed mogelijk te tonen aan het grote publiek. Ook voor Belgische wetenschappers is deze gedeeltelijke zonsverduistering een unieke gelegenheid om onze ster te bestuderen.
Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er een totale zonsverduistering plaats die in de Benelux te zien zal zijn als een mooie gedeeltelijke eclips. Zo zullen we vanuit België tussen 09u26 en 11u45 uur de Maan gedeeltelijk voor de Zon zien schuiven. Het maximum van deze verduistering vindt plaats omstreeks 10u40. Op dat moment zal ongeveer 83% van de diameter van onze ster bedekt zijn. Ontdek via dit artikel waar je de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart kan waarnemen en waar je eclipsbrilletjes kan kopen.
Op zondag 15 februari 2015 is de vijfde en laatste Europese ATV bevoorradingsmodule opgebrand in de atmosfeer van de Aarde. Nadat deze 21 ton zware onbemande vrachtmodule op 29 juli 2014 in de ruimte werd gebracht, koppelde het ruimtetuig zich op 12 augustus vast aan het internationale ruimtestation ISS. Nu een einde is gekomen aan de laatste Europese ATV bevoorradingsmissie komt ook een einde aan de grootste Europese bijdrage tot het ISS.
In 2016 wordt een kleine satelliet gelanceerd die de bovenste lagen van de atmosfeer van de Aarde zal bestuderen. Deze satelliet kreeg de naam 'PICosatellite for Atmospheric and Space Science Observations' (PICASSO) en wordt gebouwd onder leiding van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) samen met het Centre Spatial de Liège (CSL) en het Finse VTT en Britse Clyde-Space Ltd.
Vele jongeren dromen van een job in de ruimtevaartsector, maar een startbaan vinden blijkt niet altijd even eenvoudig. De Belgische organisatie beSPACE hoopt jongeren hierbij te helpen en biedt hen de mogelijkheid om in contact te komen met toekomstige werkgevers en collega’s.
De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.
De handgeschreven kerstkaartjes met gezellige kersttaferelen worden de laatste jaren steeds vaker vervangen door kaartjes die online verstuurd worden. Maar zelfs deze moderne manier om je wensen te verspreiden, klinkt voorbijgestreefd vergeleken met de nieuwste trend. Voortaan is het namelijk mogelijk om je kerstwensen letterlijk de wereld rond te laten gaan. De website spacebillboard.com laat mensen toe om hun kerstwensen aan boord van een satelliet de ruimte in te sturen. Dit initiatief kadert in het Belgische SpaceBillboard project, waarbij jonge onderzoekers van de KU Leuven budget verzamelen om ruimtevaartonderzoek van studenten te ondersteunen.