Op 5 mei 2018 zal een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) de lancering van InSight, een NASA-missie naar de planeet Mars, bijwonen. De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) gaat het inwendige van de rode planeet bestuderen. De InSight lander zal de aardbevingen van Mars, de inwendige temperatuur, en de rotatie van de planeet onderzoeken.
Het is voor de eerste keer dat men zal proberen om de “Marsbevingen” te detecteren. Dit zal gebeuren met de seismometer SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). Pr. Véronique Dehant van de KSB maakt deel uit van het SEIS-team. Een warmtesensor in een boorkop zal de temperatuur meten tot 5 meter onder de grond. Tot nu toe heeft nog geen enkel experiment deze diepte kunnen bereiken. De Koninklijke Sterrenwacht van België zal ook de gegevens van het radio instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) analyseren. Het radio-signaal, dat tussen de Aarde en RISE wordt uitgewisseld, staat ons toe om de rotatieschommelingen van Mars te volgen. Hierdoor kan men zich ook een beeld vormen van de inwendige structuur van de planeet. Prof. Véronique Dehant is verantwoordelijk op de Sterrenwacht voor het verwerken van de gegevens van RISE. Samen met haar collega’s zullen zij de Vandenberg-vliegbasis in Californië bijstaan bij de lancering.
Als alles goed gaat, zal InSight op 5 mei gelanceerd worden. Indien nodig kan deze lancering worden uitgesteld tot 8 juni. De landing wordt voorzien op 26 november 2018. De missie zelf zal minstens twee jaar operationeel zijn. De instrumenten op de lander kunnen langer functioneren. Deze zullen parallel met de instrumenten van ExoMars 2020, een missie van ESA en het russiche ruimteagentschap Roscosmos, blijven werken. Het zal dus mogelijk zijn om de gegevens van InSight te combineren met deze van de LaRa-missie, die zal gelanceerd worden bij ExoMars 2020. Het uiteindelijke doel is om de wetenschappelijke data te optimaliseren. Op de Sterrenwacht begeleidt Prof. Véronique Dehant ook het team dat het ontwerp van LaRa voorbereidt. De onderzoekers van dit radio-project van de Koninklijke Sterrenwacht van België worden gefinancierd door Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid) en met de steun van het PRODEX-programma van ESA.