De in België gebouwde microsatelliet Proba-2 heeft op 13 september 2015 vanuit de ruimte maar liefst drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. De gedeeltelijke eclips was op Aarde eveneens zichtbaar vanuit zuidelijk Afrika, de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica. Deze zonsverduistering was nergens op Aarde totaal.
Op woensdag 2 september 2015 zijn drie ruimtevaarders vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd en werd met een bijhorende Sojoez draagraket enkele minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aan boord van de Sojoez TMA-18M bevonden zich Sergey Volkov, Aidyn Aimbetov en de eerste Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen. België speelt een niet onbelangrijk rol in de tiendaagse ruimtemissie van Andreas Mogensen.
Om de toekomstige ExoMars-missie voor te bereiden, zal een consortium van zeven Europese onderzoeksinstituten, gecoördineerd door het Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC) nieuwe technieken ontwikkelen om de gegevens van bestaande Marsmissies te analyseren. Het project kreeg de naam UPWARDS en heeft met het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), internationaal erkend voor zijn expertise in de observatie en modellering van planeetatmosferen, een heel waardevolle partner aan boord.
Het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space uit Hoboken heeft een contract binnengehaald voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie Electrical Ground Support Equipment (EGSE) dat zal gebruikt worden voor het testen van de European Service Module (ESM) van de nieuwe Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Het contract zou een waarde hebben van ongeveer negen miljoen euro.
Sinds de oprichting op 25 november 1964 doet het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aëronomie. Dit is de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte. Om de belangrijkste gebeurtenissen van het BIRA extra in de kijker te zetten, werd het boek "50 years of research at the Belgian Institute for Space Aeronomy" uitgebracht.
Drie onderzoekers van de KU Leuven organiseren een zogeheten “Social Media Flashmob” op donderdag 4 juni 2015 om hun ruimtevaartonderzoek te steunen. Ze roepen mensen overal ter wereld op om op hetzelfde moment, hetzelfde bericht te sturen. Hiermee willen ze het onderzoek aan hun universiteit steunen.
Op 23 en 24 april 2015 onderging de Belgische PICASSO satelliet een Preliminary Design Review (PDR) in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). De twee instrumenten en het satellietplatform werden na een intense review positief beoordeeld waardoor het project nu zijn volgende fase kan ingaan.
Op donderdag 23 april 2015 kregen een 100-tal Belgische jongeren tussen 12 en 14 jaar de kans om samen met Zweedse en Griekse schoolkinderen vragen te stellen aan astronaute Samantha Cristoforetti die momenteel leeft en werkt aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De rechtstreekse videoverbinding met het ISS vond plaats vanuit de turbinehal van de voormalige onderzoeksreactor BR3 van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke sleept opnieuw een nieuw belangrijk contract van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de wacht. Zo zal het bedrijf de volgende jaren de computer en elektronica ontwikkelen voor de ambitieuze Europese Proba-3 ruimtemissie.
In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.