Ruimtevaart en zijn afgeleide markten en diensten hebben een enorm potentieel voor Vlaanderen, zowel op economisch als maatschappelijk vlak. Daarom voorziet de Vlaamse Regering de komende 5 jaar € 11 miljoen om de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uit te breiden, ondernemerschap te stimuleren en met de aanwezige expertise onze internationale positie versterken. Met de nieuwe Frank De Winne onderzoeksbeurzen zetten VLAIO en FWO zich in om jong talent aantrekken voor het Vlaams ruimtevaartprogramma.
Met een steeds groeiende wereldbevolking, en de voortdurende toename van het energieverbruik, zijn de effecten van menselijke activiteiten op onze natuurlijke leefomgeving nog nooit zo relevant geweest. Om de daaruit voortvloeiende problemen, zoals luchtverontreiniging en klimaatverandering, te begrijpen en te beperken moet het hele aardsysteem (land, oceanen, atmosfeer en hun onderlinge interacties ) zorgvuldig in het oog worden gehouden. Lange tijdreeksen van waarnemingen vanaf de grond en vanuit de ruimte helpen wetenschappers de fysische en chemische processen te begrijpen en een onderscheid te maken tussen natuurlijke en antropogene bijdragen tot de waargenomen veranderingen in de luchtkwaliteit en het klimaat.
Men kan niet zomaar de ruimte in schieten, of het nu voor commerciële of wetenschappelijke doeleinden is, zonder rekening te houden met de stralingsomgeving in de ruimte. Want zodra men de beschermende binnenste “bel” van het magnetisch veld van de aarde verlaat, wordt men blootgesteld aan energetische deeltjes die gevangen zitten in de magnetosfeer, een groot gebied dat de aarde omhult en waarbinnen alle elektrisch geladen deeltjes zich moeten houden aan de regels van het magnetisch veld van onze planeet. Het prachtige noorderlicht bijvoorbeeld, is het visuele bewijs van deze ingesloten deeltjes.
Er kunnen nu sollicitaties worden ingediend voor de ESA-astronautenselectie van 2021. Gekwalificeerde kandidaten van alle geslachten worden aangemoedigd om te solliciteren. Naast de werving van nieuwe rekruten voor ons astronautenkorps heeft ESA ook een vacature gepubliceerd voor de haalbaarheidsstudie "Parastronaut" om astronauten met een specifieke fysieke beperking te selecteren. Dit project is een wereldwijde primeur om te beginnen met het wegnemen van obstakels voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ze een professionele ruimtemissie uit kunnen voeren.
Op 21 maart was het de Internationale Dag van het Bos, een gelegenheid om het belang van alle soorten bossen te vieren en onder de aandacht te brengen. Bomen zijn ontegensprekelijk een essentieel onderdeel van het hele aardsysteem. Zij ondersteunen vrijwel alle ecosystemen en biodiversiteit op het land, stabiliseren en bemesten de bodem, leggen grote hoeveelheden van het broeikasgas koolstofdioxide vast en voorzien zelfs de mens van overvloedige hoeveelheden heerlijk en voedzaam voedsel. En dan hebben we het nog niet eens over hun diepgaande psychologische effect op ons. Bomen en planten hebben positieve effecten op ons welzijn en onze mentale gezondheid. Maar, hoeveel weet jij er eigenlijk over?
Voor het eerst in 11 jaar gaat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA opnieuw op zoek naar nieuwe ruimtevaarders. De vacature voor nieuwe ruimtevaarders wordt op 31 maart gelanceerd en loopt tot 28 mei 2021 waarna het intensieve selectieproces van start gaat. ESA moedigt vrouwen sterk aan zich aan te melden aangezien de ruimtevaartorganisatie de genderdiversiteit wil vergroten.
Na het succes van de vorige edities, de andere Vlaamse olympiades (chemie, biologie, fysica, wiskunde en geografie) en de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar de veertiende editie van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade georganiseerd. Als hoofdprijzen zijn een waarnemingssessie met de professionele Mercator-telescoop op de Canarische Eilanden, alsook een Celestron NexStar 8SE telescoop te winnen!
Aan boord van de Europese module van het Internationaal Ruimtestation (ISS) markeert 26 januari 2021 het einde van twee RUBI-experimenten in het Fluid Science Laboratory (FSL)-rack. In het FSL-rack kunnen experimenten worden uitgevoerd om de dynamica van vloeistoffen in de ruimte te bestuderen, en RUBI (Reference mUltiscale Boiling Investigation) breidt onze kennis over het fysisch kookproces uit. De B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre)-operatoren waren verantwoordelijk voor dit complexe ESA-instrument.
De geavanceerde ARGO-modem ontworpen en ontwikkeld door Antwerp Space zal binnenkort operationeel zijn. “Mijn team en ik zijn erg blij om het resultaat te zien van een aantal jaren van gepassioneerd werk dat nu aan de buitenkant van het ruimtestation wordt gemonteerd zodat de Europese astronauten het kort daarna kunnen gebruiken”, zegt Bart Desoete, ARGO-projectmanager bij Antwerp Space.
2020 zal in de archieven van het Belgisch UFO-meldpunt geboekstaafd staan als een uitzonderlijk druk jaar. Nooit eerder kwamen er sinds de oprichting van het meldpunt in 2007 zoveel meldingen binnen. In 2020 noteerden we 446 meldingen. M.a.w. een stijging van 64% in vergelijking met 2019 toen er 272 observaties gemeld werden. Voornamelijk in de maanden maart en april zagen we een uitzonderlijke toename van het aantal meldingen. De lockdown en de vele Starlink satellieten hebben hier ongetwijfeld iets met te maken.