Foto: Switch to Space/YouSpace

YouSpace is een vereniging zonder winstoogmerk die studenten en jonge professionals informeert en inspireert over de vele disciplines en carrièremogelijkheden van de ruimtevaartsector. Van 5 tot 14 oktober lanceert YouSpace de tweede editie van "Switch to Space", een event waaraan meer dan 40 experts uit de ruimtevaartsector, de onderzoekswereld, de industrie, de universiteiten en de Belgische en Europese instellingen deelnemen.

Veel studenten zijn gefascineerd door de ruimte, maar slechts weinigen denken aan een carrière in deze snel veranderende sector. Speciaal voor hen creëerde YouSpace "Switch to Space", een groot ontdekkingsproject waarin studenten een gediversifieerde, toekomstgerichte en innovatieve ruimtevaartwereld ontdekken (die het overigens uitstekend doet in de huidige uitdagende economische omstandigheden). Gedurende acht dagen zullen acht thema's worden behandeld: de mens in de ruimte, ruimterecht, ruimtetechnologieën, defensie en veiligheid, klimaatverandering, verkenning van het heelal, New Space en satellieten-diensten. Elk thema bestaat uit een vijftal presentaties en een vraag- en antwoordsessie waarin de studenten in contact kunnen komen met ruimtevaart professionals.

Dominique Tilmans, voorzitter van YouSpace, beschrijft dit als volgt: “De bijzondere tijd waarin we nu leven, laat eens te meer zien hoe belangrijk wetenschap, onderzoek, innovatie en samenwerking zijn. Ons doel is om studenten te laten ontdekken hoe interdisciplinair de ruimte vandaag de dag is en hoe deze sector nieuwe talenten op veel verschillende gebieden vereist”. In 2018 namen meer dan 500 studenten van meer dan 13 universiteiten en onderzoekscentra in België, en meer dan 100 ruimtevaartdeskundigen deel aan het evenement "Switch to Space 1". De grote opkomst en vooral het enthousiasme van de studenten aan het einde van het evenement inspireerde YouSpace om voluit voor een tweede editie te gaan.

Praktische informatie

Het evenement vindt plaats op Zoom van 5 tot 14 oktober 2020 van 16.45 tot 19.00 uur. Deelname is gratis voor studenten, maar registratie is verplicht. Niet beperkt tot een al te abstracte e-conferentie, zal YouSpace elke dag de sprekers en een dertigtal studenten (als de gezondheidsomstandigheden het toelaten) uitnodigen om een emblematische plek in Brussel te ontdekken.

Meer informatie is te vinden op www.switchtospace.org.

Over YouSpace

"Switch to Space" wordt georganiseerd door YouSpace, een team dat voornamelijk bestaat uit vrijwilligers van universiteiten, industrie, onderzoekscentra, openbare instellingen maar ook studenten en jonge professionals. De missie van YouSpace is om studenten die geïnteresseerd zijn in de ruimtevaartsector te helpen het gamma van de mogelijkheden te openen, hun vragen te beantwoorden en hopelijk hun carrière te stimuleren.