Foto: BIRA

Op zaterdag 3 oktober 2020, na een sluiting van een jaar en 13 miljoen euro aan investeringen, zal het Euro Space Center in Transinne zijn deuren weer openen voor het publiek! Het Euro Space Center is de ideale plek om de wereld van de ruimtevaart te ontdekken met het hele gezin, maar het stelt ook jongeren in staat om er te verblijven voor een volledige onderdompelingscursus, in het kader van een schooluitstap of tijdens een vakantiekamp.

Ons Instituut is erg trots op de vele jaren dat we al samengewerkt hebben met het Euro Space Center. Onze onderzoekers en ingenieurs staan altijd klaar om wetenschappelijke uitleg te geven, om experimenten op te zetten in samenwerking met de Euro Space-instructeurs, of om een lezing te komen geven voor speciale evenementen. In de loop der jaren heeft de samenwerking tussen de wetenschappers en de communicatieafdeling van het BIRA geresulteerd in het opzetten van tijdelijke tentoonstellingen in het ruimtevaartcentrum. Enkele voorbeelden: de Venus Express-tentoonstelling waarin het reserve-vluchtmodel van BIRA’s SOIR-instrument te bewonderen was, de tentoonstelling over UV-straling waarin de kenmerken van die straling gepresenteerd worden, alsook de UV-meetstations van het BIRA, de ontwikkeling van een UV-index, en waarin ook de potentiële gevaren van UV voor de mens onder de loep genomen worden.

Het vernieuwde Euro Space Center - Foto: BIRA

De recentste tentoonstelling was een uitgebreide expo over de planeet Mars en de ExoMars/Trace Gas Orbiter-missie waaraan we hebben deelgenomen. Het Euro Space Center is van haar kant altijd van de partij om deel te nemen en activiteiten aan te bieden tijdens onze opendeurdagen. Voor het geheel vernieuwde Euro Space Center werkte het B.USOC-team van ons Instituut aan simulaties met het SOLAR-platform voor toekomstige stagiairs. Het model van het SOLAR-instrument, eigendom van het BIRA/B.USOC, is nu geïnstalleerd in het Euro Space Center. Ook andere van onze wetenschappelijke teams zijn momenteel bezig om stages en kampen rond ruimtevaart zo dicht mogelijk bij de realiteit te brengen. Een ruimtefysica-team geeft zijn expertise in radiodetectiemethoden voor meteoren, het UV-team beheert een 17-meter hoge antenne, en het 'planetaire aeronomie’-team aarzelt niet om zijn kennis te delen voor het toekomstige “Mars Camp”. Daarbij zullen ook nieuwe tijdelijke tentoonstellingen over ruimtevaartnieuws worden opgezet.

Het BIRA wenst het Euro Space Center een zeer goede heropstart toe en hoopt nog vele jaren bij te dragen aan het ruimtevaartavontuur!

Bron: Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie